Oporavak će ovisiti o epidemiološkoj situaciji

Boris Vujčić
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako se sada očekuje da bi hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, no kako su uz sve prognoze vezane neizvjesnosti, budući da se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.

Vujčić, koji je sudjelovao na konferenciji Poslovnog dnevnika “Zagreb-bankarsko i financijsko središte u novom normalnom”, napomeno je da je koronakriza nejednako pogodila različite sektore, pa je tako puno brži oporavak u sektorima industrije i građevinarstva nego u ugostiteljstvu i turizmu, koji su još bitno pogođeni krizom, dok je, pak, sektor trgovine pogođen, no drži se puno bolje od prethodno navedenih uslužnih djelatnosti.

Zbog bolje turističke sezone od očekivane, istaknuo je Vujčić, u ovoj godini pad BDP-a će biti nešto manji no što se predviđalo ranije, dok se za iduću godinu očekuje snažniji oporavak, no pritom neće biti dosegnuta razina BDP-a iz 2019. godine. Naime, HNB je sredinom ovog mjeseca objavio da u 2020. očekuje pad realnog BDP-a od osam posto, a u idućoj godini rast od 5,2 posto. Ranije projekcije su pak predviđale ovogodišnji pad BDP-a od 9,7 posto te rast od 6,2 posto u 2021. godini.

Dosezanje razine iz 2019. godine, po sadašnjim prognozama, očekuje se 2022. godine, rekao je Vujčić, no i istaknuo da su uz sve prognoze vezane visoke neizvjesnosti, budući da se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.

Očekivanja potrošača i industrije, u smislu indeksa koji mjere razinu optimizma, vezani su uz razvoj epidemiološke situacije, izjavio je Vujčić. Napomenuo je da to nije samo vezano uz epidemiološke mjere, već i uz sam razvoj situacije, gdje i bez dodatnih epidemioloških mjera može doći do određenih reakcija potrošača.

“Veći rizici su upravo zbog toga jer nismo sigurni kako će se epidemiološka situacija razvijati i kako će se onda manifestirati na očekivanja potrošača”, rekao je Vujčić. Istaknuo je i da su trenutna očekivanja da bi se prvom kvartalu iduće godine moglo pojaviti cjepivo, a možda i lijek za Covid-19, što bi trebalo dovesti do poboljšanja situacije.

You may also like

0 comments