OPEC smanjuje izvoz u SAD. Evo zašto

Osim smanjenja proizvodnje nafte OPEC je na posljednjem sastanku dogovorio i smanjenje izvoza nafte u SAD kako bi iscrpio njihove zalihe. Naime, šest mjeseci smanjenja proizvodnje nije bilo dovoljno za uravnoteženje cijene zbog toga što su zalihe nafte i dalje ostale visoke.

Iako svi relevantni pokazatelji govore kako je tržište već u stanju deficita opskrbe globalne zalihe nafte su još velike, a u OPEC-u smatraju kako će njihovo smanjenje dovesti do uravnoteženja cijene, a ne tržišni omjer ponude i potražnje,

Povećani izvoz nafte u SAD značio je kako su velike količine nafte pristigle u tu zemlju, te su zalihe dopunjenje, tim više što se proizvođači iz nekonvencionalnih izvora nikada nisu u visokom postotku držali dogovora o smanjenju proizvodnje. U OPEC-u, stoga procjenjuju kako je potrebno šest mjeseci kako bi se zalihe nafte vratile u stanje u kojem su bile prošle godine.  Strategija OPEC-a, dakle, sada je usmjerena izravno prema američkim zalihama. Neki izvori za Bloomberg izjavljuju kako će izvoz u SAD padati za milijun barela dnevno, što je smanjenje od 15 posto u odnosu na dosadašnji prosjek u ovoj godini.

Psihološki, podaci o zalihama nafte u SAD-u su vrlo važni zbog toga što SAD ima relevantne i ažurne podatke o zalihama nafte za razliku od drugih destinacija. Zbog toga Saudijci vjeruju kako će utjecajem na transparentne podatke utjecati na dinamiku tržišta u kratkom vremenu. Kako je uobičajeno vrijeme reakcije na tržištu nafte mjesec do dva dana (zato što toliko putuje tanker od Saudije do SAD-a) ubrzo bi se moglo vidjeti je li ova strategija uspješna.

Mana ove strategije bi mogla biti to što saudijski proračun ovisi o prodaji nafte te bi se izvoz mogao usmjeriti prema azijskim zemljama. To bi uzrokovalo podizanje zaliha na tim mjestima i moguću reakciju tržišta na te zalihe.

You may also like

0 comments