OPEC povisio proizvodni plafon, cijene nafte pale

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neočekivano podigla proizvodni plafon unatoč prekomjernoj opskrbi. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 40,44 dolara.

Unatoč očekivanjima da na današnjem sastanku u Beču neće mijenjati proizvodnu politiku, OPEC je neočekivano povisio proizvodni plafon s 30 na 31,5 milijuna barela dnevno, što se tumači kao službena potvrda stvarne razine proizvodnje. “Općenito gledano, čini se da se ništa bitno nije promijenilo. Proizvodnja se mora smanjiti izvan OPEC-a pa se pozornost ponovo usmjerava na američke proizvođače”, tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Prije godinu dana OPEC je donio povijesnu odluku o zadržavanju visoke razine proizvodnje unatoč naglom padu cijena budući da su naglasak stavili na očuvanje tržišnog udjela. Time su u prvom redu željeli s tržišta istisnuti američku konkurenciju koja naftu proizvodi iz škriljca. Ta tehnologija donosila je sa sobom i više troškove pa je bila neisplativa uz cijene niže od 60 dolara za barel. U međuvremenu su američki proizvođači po svemu sudeći našli rješenje za taj problem, budući da se razina proizvodnje ustalila nakon nekoliko mjeseci prilagodbi, unatoč tome što su cijene nafte ispod razine od 50 dolara, pritisnute u prvom redu obilnom opskrbom.

U Beču su siromašnije članice OPEC-a tražile od bogatijih na čelu sa Saudijskom Arabijom da pristanu na smanjenje opskrbe, ali su Rijad i njegovi saveznici iznova pokazali odlučnost da nastave sa strategijom zaštite tržišnog udjela. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi izjavio je uoči sastanka da bi rastuća globalna potražnja mogla apsorbirati očekivani skok iranske proizvodnje u idućoj godini. Na strani potražnje Kina će vjerojatno udvostručiti kupnju strateških rezervi sirove nafte u idućoj godini kako bi iskoristila niske razine cijena. Očekuje se da će Peking iduće godine povećati rezerve za 70 do 90 milijuna barela, pokazuju Reutersovo istraživanje i podaci analitičara.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 37,89 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like