OPEC-ova upozrenja učvrstila cijenu nafte

Cijene nafte učvrstile su se u srijedu na međunarodnim tržištima na korak od 57 dolara nakon ocjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se ponuda na tržištu postupno približava potražnji nakon višegodišnjeg viška u opskrbi.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 51,31 dolar.

Poruke OPEC-a podupiru tržišta ovih dana a danas je pozornost privukla ocjena kartela da bi potražnja za njegovom naftom iduće godine trebala biti veća nego što su dosada očekivali.

Konstatiraju također da se zahvaljujući njihovom sporazumu s konkurentskim proizvođačima višak u opskrbi nakon više od tri godine postupno raščišćava. “OPEC i ključni proizvođači koji nisu u sastavu OPEC-a nastavljaju uspješno isušivati višak barela na tržištu”, poručuju iz grupe.

Kartel je zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine kako bi se smanjio višak u opskrbi i zalihe svele na petogodišnji prosjek.

Saudijska Arabija smanjila je isporuku sirove nafte najvećim kupcima u Aziji, kazali su izvori za Reuters, što je znak da poštuju preuzetu obvezu o smanjenju proizvodnje.

Dodatno je cijene poduprla procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojoj bi svjetsko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,6 a iduće 3,7 posto, budući da gospodarski rast znači i veću potražnju za energijom.

Dugoročni su izgledi manje optimistični, što je danas zakočilo naftna tržišta. Tako u Barclaysu očekuju da će opskrba iduće godine ponovo početi rasti, a Stephen Brennock iz PVM-a skreće pozornost na ocjenu MMF-a da je ekonomski oporavak jako krhak.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 54,23 dolara, te je porasla 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments