OPEC-ova ograničenja proizvodnje zadržala cijenu nafte na 57 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 57 dolara, poduprte ograničenjem opskrbe koje provode vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC), iako njihova nastojanja minira povećanje američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,70 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 54,19 dolara.

OPEC je u veljači smanjio proizvodnju drugi mjesec zaredom, pokazalo je Reutersovo istraživanje. Dosegnuto je oko 94 posto zacrtanog smanjenja, što znači da su nadmašili ionako visoku razinu realizacije iz prvog mjeseca provedbe sporazuma o ograničenju opskrbe.

Pritom je značajno smanjena opskrba iz Saudijske Arabije i Angole amortizirala slabiju realizaciju kvota koje su dodijeljene drugim članicama-sudionicama sporazuma.

Ukupno je OPEC zajedno s pojedinim neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno do sredine ove godine.

“Čini se da je unutar OPEC-a… postignut konsenzus da je optimalna cijena sirove nafte što je moguće bliže gornjoj granici cjenovnog raspona koji je po našoj procjeni prihvatljiv proizvođačima iz škriljca (od 40 do 60 dolara za barel) ali ne i značajno iznad te granice”, primjećuje Olivier Jakob iz švicarske konzultantske kuće Petromatrix.

“OPEC će biti zadovoljan ako se cijene stabiliziraju u gornjoj polovini raspon prihvatljivog za proizvođače iz škriljca (odnosno pokušat će zadržati cijene u gornjoj polovini raspona od 55 do 60 dolara) a ako prekorače 60 dolara, članice OPEC-a počet će varati jer ne žele da američki proizvođači iz škriljaca prenaglo obnove proizvodnju”, dodao je Jakob.

Govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak navečer nije otkrio puno o planovima povećanja proizvodnje nafte u SAD-u. Trgovci i ulagači očekivali su da će Trump objaviti neke detalje o energetskoj politici.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 53,40 dolara, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Agencije)

You may also like