OPEC neće smanjivati proizvodnju, pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima uslijed i dalje prisutne zabrinutosti zbog prevelike ponude te nakon što je čelnik OPEC-a naznačio da naftni kartel ne razmišlja o smanjivanju proizvodnje. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 70 centi, na 52,61 dolara, a na američkom tržištu za 90 centi, na 47,62 dolara.

Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Abdullah al-Badri kazao je u četvrtak u Moskvi da će rast potražnje spriječiti daljnji pad cijena nafte te sugerirao da bi eventualno smanjenje proizvodnje OPEC-a imalo mali utjecaj na tržište. Članice OPEC-a proizvodile su u drugom tromjesečju oko 31,25 milijuna barela nafte dnevno, što je oko 3 milijuna barela dnevno više od dnevne potražnje, pokazalo je istraživanje Reutersa. Višak nafte otišao je na zalihe širom svijeta, puneći skladišta od Kine do Čilea, oštro spustivši cijene. Cijene barela pale su za više od 50 posto u odnosu na godinu prije.

Ovotjedni podaci iz SAD-a pokazali su da su ukupne američke zalihe sirove nafte dosegnule povijesno visoku razinu treći tjedna zaredom, od 1,969 milijardi barela. Sveukupno, američke zalihe su 145 milijuna barela više nego godinu prije. Analitičar Commerzbanke Eugen Weinberg rekao je da će OPEC morati na kraju smanjiti proizvodnju, ako će htjeti izbjeći znatno niže cijene nafte. “Također se nadamo da će OPEC pristati na strožu disciplinu vezano za kvote na sastanku u prosincu”, rekao je Weinberg.

Ulagači očekuju tijekom dana objavu američkih podataka o zaposlenosti u potrazi za smjerom kretanja dolara. Snaga dolara također je pritisnula cijene, čineći naftu skupljom za vlasnike drugih valuta. OPEC je objavio odvojeno na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 51,45 dolara, što znači da je porasla za 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like