Smanjena proizvodnja

Saudijska Arabija i Rusija, zajedno s nekoliko drugih ključnih proizvođača OPEC+, produljit će svoje dobrovoljno smanjenje opskrbe sirovom naftom do kraja drugog tromjesečja. OPEC+ se odnosi na koaliciju Organizacije za zemlje izvoznice nafte i njenih saveznika, kojom upravljaju Rijad i Moskva.

Saudijska Arabija produžit će svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte od milijun barela dnevno do kraja drugog tromjesečja, objavila je u nedjelju Saudijska tiskovna agencija u državnom vlasništvu, pozivajući se na službeni izvor iz ministarstva energetike zemlje.

Proizvodnja sirove nafte u Rijadu bit će približno 9 milijuna barela dnevno do kraja lipnja, stoji u priopćenju.

Rusija će smanjiti svoju proizvodnju i izvozne zalihe za ukupno 471.000 barela dnevno do kraja lipnja, rekao je zamjenik ruskog premijera Alexander Novak, prema izvješću koje je prenijela ruska državna agencija Tass. Moskva je dobrovoljno smanjila svoje zalihe za nešto viših 500.000 barela dnevno u prvom kvartalu.

Ključni proizvođači iz OPEC-a, Irak i UAE, također će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 220.000 barela dnevno, odnosno 163.000 barela dnevno, do kraja drugog tromjesečja.

Još u studenom zemlje OPEC+ održale su službenu politiku kolektivnog smanjenja svoje proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno do kraja 2024. Odvojeno od službene strategije grupe, nekoliko proizvođača OPEC+, uključujući teškaše Saudijsku Arabiju i Rusiju, najavilo je da će dobrovoljno smanjiti svoje zalihe za ukupno 2,2 milijuna barela dnevno do kraja prvog kvartala ove godine.

Najnovija najava o smanjenju proizvodnje dolazi u kontekstu slabe cijene nafte koja je od početka godine uglavnom skočila u uskom intervalu od 75 do 85 USD po barelu, unatoč smanjenju opskrbe OPEC+, stalnim pomorskim napadima Houthia na ključnoj ruti Crvenog mora i tekući rizik od prelijevanja iz izraelskog rata protiv palestinske militantne skupine Hamas koju podržava Iran u Pojasu Gaze.

Related Posts