OPEC disciplinirano provodi dogovor, cijene nafte stagniraju

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 69 dolara nakon što je istraživanje pokazalo da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) disciplinirano provodi dogovor o ograničenju ponude.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 65,15 dolara. Trgovci su se fokusirali na podatak da je realizacija OPEC-ova dogovora o ograničenju proizvodnje porasla u siječnju na 138 posto, s prosinačkih 137 posto.

To upućuje na zaključak da članice kartela disciplinirano provode sporazum unatoč tome što su cijene nafte u međuvremenu dosegnule najvišu razinu od 2014. godine.

Ujedno je u drugi plan pao podatak da je proizvodnja na razini kartela u siječnju porasla zbog veće proizvodnje u Nigeriji i Saudijskoj Arabiji koja je prevagnula nad smanjenom proizvodnjom u Venezueli.

U sjeni je i znatno povećanje broja bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu koje nagovješćuje dodatno povećanje američke proizvodnje i njezino izgledno izjednačavanje s onom u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

U studenom je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prvi puta od 1970. godine premašila 10 milijuna barela dnevno i približila se rekordnoj razini, priopćila je u srijedu američka vlada. Također su izvijestili o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 6,8 milijuna barela.

Investitori pokušavaju procijeniti koji će faktor u predstojećem razdoblju više utjecati na cijene nafte – povećanje američke proizvodnje ili OPEC-ova provedba sporazuma o ograničenju opskrbe. Među potencijalnim su faktorima i odnos cijena nafte i dionica i kretanje tečaja dolara. “U kontekstu rasta cijena nafte na tržištu se definitivno razmišlja o većoj (američkoj) proizvodnji nafte iz škriljaca”, drži Tomomichi Akuta iz tokijskog Mitsubishi UFJ Research and Consultinga.

U međuvremenu je američka investicijska banka Goldman Sachs povisila tromjesečnu prognozu cijena nafte na londonskom tržištu sa 62 na 75 dolara. Šestomjesečna je prognoza podignuta sa 62 na 75 dolara. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 66,28 dolara, te se smanjila 32 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments