OPEC disciplinirano povećava opskrbu, porasle cijene nafte

 Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte uravnoteženjem ponude i potražnje zahvaljujući discipliniranoj provedbi sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 62,63 dolara.

Tržišta pozorno prate napetosti u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine nakon što je Washington najavio carine na kineski uvoz a Peking uzvratio istom mjerom.

Potom je američki predsjednik Donald Trump u petak zaprijetio dodatnim carinama u vrijednosti 100 milijardi dolara, potpirujući strahove od trgovinskog rata dva vodeća svjetska gospodarstva.

“Tržište trenutno zabrinjava eskalacija napetosti u trgovinskom ratu Sjedinjenih Država i Kine, i to opravdano budući da će to loše utjecati na globalni (gospodarski) rast i na rast potražnje za naftom”, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“No, ponuda i potražnja se istodobno uravnotežuju i čini se da će cijene nafte rasti sve dok Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i njezini partneri budu poštivali dogovor o smanjenju proizvodnje”, dodao je.

U singapurskom Phillip Futuresu slažu se s takvom ocjenom.

“Cijene nafte vrlo su osjetljive na napetosti u trgovinskim odnosima Kine i SAD-a … No, bazičnu potporu pruža im nagovještaj iz OPEC-a da će nastaviti ograničavati proizvodnju i u 2019.”, ističu u toj konzultantskoj kući.

Naftna tržišta ove godine podupiru zdrava potražnja i ograničena opskrba koju sporazumno provodi OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom. Dogovoreno je ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno a tržišta posebno pozorno prate u kojoj se mjeri dogovor poštuje.

Na početku novog tjedna trgovci su tako ignorirali podatak o aktiviranih 11 novih bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu, prema podacima specijalizirane tvrtke Baker Hughes. SAD nije sudionik sporazuma i minira nastojanja ostalih proizvođača povećanjem proizvodnje nafte iz škriljaca.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak je iznosila 64,82 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan.

You may also like