Home Energetika Općina Pićan i danski Rockwool zaustavljaju međusobne tužbe

Općina Pićan i danski Rockwool zaustavljaju međusobne tužbe

by Petra Rajković

Općina Pićan i Rockwool Adriatic u ponedjeljak su potpisali sporazum o nagodbi prema kojem obje strane zaustavljaju međusobne sudske tužbe, ukupno njih pet, stoji u njihovom zajedničkom priopćenju.

Sporazum o nagodbi, do kojeg je došlo nakon više od dvije godine pregovora, vrlo je pozitivan i konstruktivan korak naprijed, istaknule su obje strane te su se složile da je sada pravo vrijeme za zatvaranje svih otvorenih pitanja koja su imala negativne posljedice za obje strane, ne samo u financijskom već i društvenom smislu.

“S ovim sporazumom smo i formalno okončali sve naše sporove i okrenuli novu stranicu naše suradnje i međusobne podrške. Nema više sudskih sporova. Moramo zajedno raditi na dobrobit svih nas. Težimo odnosu koji je profesionalan, miran i uspješan, upravo onakav kakav odnos imamo sa svim ostalim poduzetnicima na našem području”, kazao je načelnik Općine Pićan Ivan Franković.

Kako je dodao, niti jednoj općinskoj vlasti nije u interesu potezati se po sudovima s tvrtkom koja zapošljava lokalne ljude, koja pokreće gospodarske aktivnosti u Istri i šire i za druge manje tvrtke, a u isto vrijeme je važna za budžet općine.

Izjavio je i da su iz Rockwoola izvijestili da su početkom ove godine investirali 3 milijuna eura u ugradnju spaljivača ispušnih plinova tragom novijih tehnoloških rješenja i najavom strožih graničnih vrijednosti emisija, a prema usklađivanju s EU direktivom o industrijskim emisijama.

“Upravo ugradnja uređaja za dodatno spaljivanje ispušnih plinova je bio naš alternativno postavljeni tužbeni zahtjev u sporu pri Trgovačkom sudu. Osim toga, primili smo informacije o investicijama kojima kontinuirano rade na smanjenju potencijalnog utjecaja tvornice na okoliš a kojeg će Općina Pićan i dalje pratiti”, kazao je Franković

Aleks Fonović, član uprave Rockwool Adriatica istaknuo je da taj sporazum nadilazi lokalni značaj, da je izuzetno bitan za investicijsku klimu u Hrvatskoj općenito te stoga ima i međunarodni značaj.

Kao dio sporazuma, Rockwool se složio platiti općini iznos od 11,5 milijuna kuna, koji približno odgovara povećanom iznosu komunalne naknade, sukladno odluci općine za razdoblje od siječnja 2014. do kraja prosinca 2016., a koji je bio razlogom nekoliko sudskih sporova.

Franković je pojasnio da to nije priča o novcu nego o budućnosti općine i njezinih stanovnika, a taj novac bit će uložen u projekte i investicije da svaka obitelj u Pićanu osjeti koristi od tog sporazuma.

(Agencije)

Related Posts