Opći štrajk zbog mirovinske reforme paralizirao Grčku

Širom Grčke počeo je u četvrtak štrajk zbog mirovinske reforme i povećanja poreza koje zahtijevaju strani vjerovnici, što je reakcija kakve u Grčkoj nije bilo godinama.

Masovni opći štrajk na koji su pozvali sindikati i javnog i privatnog sektora, u Grčkoj je širom prihvaćen. Zaustavljen je javni promet, vlakovi su otkazani a trajekti stoje satima zbog čega su grčki otoci odsječeni od kopna. Ministarstva i škole su zatvoreni, kao i mnoge trgovine i ljekarne. Odvjetnici se nisu pojavili na sudovima a seljaci i dalje blokiraju ključne ceste. Liječnici u državnim bolnicama preuzimaju samo hitne slučajeve.

Demonstracije su planirane kasnije tijekom dana u Ateni i drugim gradovima. Svjedoci kažu da su u središtu Atene raspoređene dodatne policijske snage jer se policija boji nereda. Od Grčke se traži da primijeni strože ekonomske reforme u zamjenu za međunarodnu pomoć koja bi spriječila da zemlja zapadne u stečaj. Jedan od najvećih zahtjeva kreditora u sklopu sadašnjega paketa pomoći jest reforma mirovinskog sustava. Vlada premijera Aleksisa Ciprasa pod pritiskom je da primijeni te mjere, koje uključuju među ostalim rezove od 15 posto za nove mirovine.

You may also like