Home Europska unija Opća zabrinutost u regiji zbog izbjeglica, prekid prometa

Opća zabrinutost u regiji zbog izbjeglica, prekid prometa

by Agencije

Ministri vanjskih poslova Mađarske i Slovenije Peter Szijjarto i Karl Erjavec izrazili su zabrinutost zbog toga što Hrvatska dozvoljava prolaz migrantima prema tim dvjema zemljama umjesto da ih zbrine, objavilo je u petak ujutro mađarsko ministarstvo vanjskih poslova a prenosi mađarska novinska agencija MTI. U priopćenju se navodi da su dvojica ministara o situaciji razgovarala telefonom i da su primijetili da se hrvatski sustav za zbrinjavanje izbjeglica “urušio već za jedan dan”. Suglasili su se da je zaštita Schengenskih granica važna. U priopćenju se dodaje da će se bilateralne konzultacije nastaviti nakon sjednice slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost u petak poslijepodne.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbija i Hrvatska dobro surađuju oko izbjeglica i upozorio da Zagreb može očekivati puno veće probleme s Mađarskom koja je najavila podizanje ograde na granici s Hrvatskom. Izbjeglice i imigranti u velikom valu od srijede ujutro stižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u srijedu da će Budimpešta podići ogradu i uz granicu s Hrvatskom te Rumunjskom kako bi spriječila ilegalne ulaske izbjeglica na putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske. “Očekujte uskoro drugačiji odnos između Hrvatske i Mađarske. To će vam biti puno veće pitanje nego odnos između Srbije i Hrvatske”, rekao je Vučić u Washingtonu. “Mađari su najavili postavljanje ograde na granicu s Hrvatskom, ali nije samo ograda u pitanju. Čekajte samo da vidite što će se događati”, upozorio je srbijanski premijer koji boravi u posjetu SAD-u.

Prema vojvođanskim medijima, izbjeglice blokirane na graničnim prijelazima s Mađarskom masovno se kreću prema Hrvatskoj. Lokalni dužnosnici očekuju da će do četvrtka navečer granični prijelazi Horgoš 1 i 2 posve isprazniti nakon što je autobusima u pravcu Hrvatske prebačeno 3500 izbjeglica. Vučić je ocijenio je da nema problema u suradnji s Hrvatskom, u koju je do četvrtka ujutro iz Srbije stiglo 7300 izbjeglica. “U neposrednom su kontaktu naši ministri unutarnjih poslova, a ako treba bit će i naši premijeri”, istaknuo je Vučić.

Po njegovim riječima, američki državni tajnik John Kerry pohvalio je Srbiju zbog načina na koji se nosi s problemom izbjeglica na svojim granicama i dodao kako očekuje da EU donese sveobuhvatno rješenje. “Onda se i mi možemo držati tog rješenja, da znamo što je to. A ne da mi štitimo i branimo europske vrijednosti, dok se pojedine europske zemlje, zemlje EU-a, ponašaju svakako osim na europski način. To je nešto što mi ne možemo razumjeti i prihvatiti”, istaknuo je aludirajući na Mađarsku. “Nastavit ćemo biti i toleratni i solidarni prema izbjeglicama, ali ne možemo nikome dopustiti da nam prebija novinare zato što su ušli na njihov teritorij, a nisu se ponašali kako se ponašaju neki njihovi novinari, nisu podmetali noge očevima s djecom”, dodao je.

Video snimka koja prikazuje kako muškarac i dijete padaju nakon što im mađarska snimateljica postavlja nogu poput virusa preplavila je medije i izazvala zgražanje u svijetu. Mađarska policija je protiv izbjeglica na graničnom prijelazu Horgoš-Reske u srijedu upotrijebila gumene palice, vodene topove i suzavac. Blokada granice s mađarske strane dodatno je ojačana novom bodljikavom žicom i mobilnom metalnom ogradom, dok su u šatorima pored graničnog prijelaza, ustrajno u namjeri da uđu u Mađarsku, čekale stotina izbjeglica.

Slovenske željeznice objavile su u četvrtak navečer da su do daljnjega otkazale međunarodne vlakove iz Hrvatske preko Dobove zbog mogućnosti da ih koriste migranti.

Slovenske željeznice su rekle da su otkazana dva međunarodna vlaka koja su u četvrtak navečer i u petak trebala na redovnim linijama iz Hrvatske ići preko pogranične postaje Dobova prema Njemačkoj i Švicarskoj, te da je takav dogovor postignut sa Hrvatskim željeznicama i policijom zbog mogućnosti da te linije ponovo koriste migranti kojih je oko 150 skinuto s vlada na liniji Beograd-Zuerich nešto poslije 19 sati.

Vlak Beograd-Muenchen koji je u Dobovu na granici s Hrvatskom trebao stići nešto poslije 10 sati zaustavljen je na hrvatskoj strani granice i neće nastaviti put. Koliko će međunarodni želježnički promet preko Dobove biti zaustavljen za sada nije poznato. Kroz Dobovu dnevno vozi pet vlakova iz Hrvatske na redovnim linijama. Prema zadnjim informacijama slovenskih medija, u Dobovi je iz vlaka prema Zuerichu skinuuto oko 150 izbjeglica i migranata, većina su muškarci, ali ima i žena i djece.

Slovenski policajac koji je osiguravao vlak izjavio je za Slovensku televiziju da oni čekaju na povratak u Hrvatsku, a još su u Dobovi jer prijevoz natrag moraju osigurati Hrvatske željeznice. Na cestovnom graničnom prijelazu Slovensko selo, javljaju slovenski mediji, u četvrtak navečer je zaustavljeno na slovenskoj strani nekoliko manjih skupina migranata, a više se očekuje tijekom noći. Slovenska policija nešto je aktivnija u graničnoj kontroli tog područja, gdje je letio i policijski helikopter.

Vlak s oko 150 migranata koji su slovenske vlasti u četvrtak bile zaustavile na granici s Hrvatskom krenuo je tijekom noći na zapad Slovenije, priopćila je slovenska policija a prenosi AFP. Vlak s tri vagona u petak je oko 2.00 sata po mjesnom vremenu iz željezničke stanice u Dobovi, na granici s Hrvatskom, pošao prema Postojni, na zapadu Slovenije, javlja slovenska policija. Migranti će biti smješteni u centar za strance u Postojni.

Ova skupina s oko 150 migranata je prva koja ulazi u Sloveniju otkako je priljev migranata iz Srbije zaustavljen zbog zatvaranja madžarske granice i pokušava preko Hrvatske i Slovenije stići do sjeverne Europe. Ovih 150 migranata bilo je zaustavljeno na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije jer im slovenske vlasti nisu dopuštale ulazak zbog toga što nisu posjedovali potrebne dokumente. “U redovitoj kontroli vlaka (iz Hrvatske) na granici otkrili smo da 150 od 300 putnika ne ispunjava uvjete za ulazak u Sloveniju”, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik slovenske granične policije Anton Štubljar novinarima u Dobovi.

Glasnogovornik je dodao da vlasti pripremaju što brži povratak tih migranata u Zagreb. Slovenska policija nije poslije htijela reći zašto je na koncu dopustila migrantima ulazak u Sloveniju. Kako javlja slovenski državni radio, šesnaest dodatnih policijskih vozila stajalo je u noći na petak blizu željezničke stanice u Dobovi. Željeznički promet između Hrvatske i Slovenije obustavljen je do petka ujutro, izvijestila je STA. Glasnogovornik je usto rekao da su u još tri navrata 24 stranca pokušala ući u Sloveniju nedaleko odatle, na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Obrežje i da su svi vraćeni

Related Posts