Opća skupština UN-a razgovarat će o migrantima i Siriji

Svjetski čelnici okupit će se u ponedjeljak u New Yorku kako bi pokušali pomoći milijunima migranata i izbjeglica i pronaći rješenje za petogodišnji rat u Siriji.

To 71. zasjedanje Opće skupštine UN-a posljednje je za američkog predsjednika Baracka Obamu i glavnog tajnika Ban Ki-moona, kojemu UN traži nasljednika.

Ban će u ponedjeljak predsjedati prvom sjednicom posvećenom migracijama, u trenutku kad je svijet suočen s najvećom migrantskom krizom od Drugoga svjetskog rata.

Američki predsjednik pozvat će u utorak okupljene kolege da prime više izbjeglica, da im omoguće obrazovanje i zaposlenje i da budu velikodušniji prema državama u koje izbjeglice prvo pristižu. To će biti njegovo posljednje obraćanje tom skupu jer mu istječe mandat.

Članice UN-a trebale bi sklopiti “svjetski pakt” o podjeli tog tereta, no nacrt završne deklaracije ne navodi točne brojke. UN će tim povodom pokrenuti i svjetsku kampanju protiv ksenofobije. “Izbjegličku krizu nećemo riješiti u utorak, ali čelnici iz cijelog svijeta iskazat će svoju političku volju” da to učine, kazala je američka veleposlanica Samantha Power.

U svijetu je raseljeno 65 milijuna ljudi, među kojima je 21 milijun izbjeglica, koji bježe pred progonima, siromaštvom ili sukobima, poput rata u Siriji u kojem je već poginulo 300.000 ljudi. Više od polovice tih izbjeglica živi u osam državama (Libanon, Jordan, Turska, Iran, Kenija, Etiopija, Pakistan, Uganda), dok su bogate zemlje primile samo 14 posto.

EU je jako podijeljen o tom problemu. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja neće sudjelovati na Općoj skupštini UN-a, pretrpjela je velik izborni poraz na istoku Njemačke jer je primila velik broj migranata.

Među čelnicima koji će prvi put sudjelovati na Općoj skupštini UN-a su novi brazilski predsjednik Michel Temer, nova britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau.

Ban Ki-moon planira za srijedu sastanak na kojem bi se trebao dati poticaj bržoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi, u nadi da će stupiti na snagu do kraja godine. SAD i Kina su ga ratificirali, no to još treba učiniti 28 zemalja koje ispuštaju najmanje 16 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.

You may also like

0 comments