Opasnost od drugog vala zaraze srušila svjetske burze

Splasnuo optimizam
 Na Wall Streetu su u srijedu indeksi Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon tri dana snažnog rasta, jer je zbog vijesti o rastu broja zaraženih koronavirusom ponešto splasnuo optimizam u vezi brzog oporavka gospodarstva od recesije.

Pad dvaju najvažnijih indeksa na Wall Streetu posljedica je zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država SAD-a, pri čemu je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih.

Ulagači prate i vijesti iz Pekinga. Dvije zračne luke u glavnom gradu Kine otkazale su u srijedu više od tisuću letova zbog nove pojave koronavirusa. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a zbog toga su neki dijelovi grada zatvoreni.

Makroekonomska izvješća pokazuju da se u svibnju američko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada prethodnih mjeseci. No, neki su podaci bolji od očekivanja, primjerice, o rastu broja građevinskih dozvola i zahtjeva za kreditima, a neki slabiji, kao što su podaci o započetim gradnjama kuća.

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu. U drugom danu svjedočenja Powell je poručio da će Fed u podršci oporavku gospodarstva koristiti sva sredstva i upozorio da Kongres ne bi trebao prerano ukinuti mjere podrške gospodarstvu.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto. A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 12.382 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.995 bodova.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti iz Pekinga u kojemu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih. Zbog nove pojave koronavirusa, u zračnim lukama glavnog grada Kine otkazano je u srijedu više od tisuću letova, zatvoreni su neki dijelovi grada, kao i škole. Rastu i strahovanja od širenja na druge dijelove Kine.

Jutros je objavljeno da je u Australiji u svibnju stopa nezaposlenosti porasla sa 6,4 na 7,1 posto, najvišu razinu od 2001. godine, jer je zbog paralize gospodarstva, izazvane pandemijom, bez posla ostalo oko 250 tisuća radnika. Jutros je objavljeno i da je gospodarstvo Novog Zelanda u prvom tromjesečju palo 1,6 posto na kvartalnoj razini, što je najveći pad u 29 godina. Očekuje se da će u tekućem tromjesečju BDP Novog Zelanda pasti i po većoj stopi i uroniti u recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva kvartala zaredom.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.  A cijene su nafte, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,9 posto, na 37,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,4 posto, na 40,15 dolara.

You may also like

0 comments