Opačić podijelila 22 milijuna kuna udrugama za zaštitu ljudskih prava

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić na prigodnoj je svečanosti u utorak civilnim udrugama za zaštitu ljudskih prava i unapređenje položaja romske nacionalne manjine uručila 22 ugovora vrijedna 22 milijuna kuna, koji su kroz vladin Ured za udruge osigurani iz europskih pristupnih fondova.

Svako društvo stupanj razvoja mjeri raznim parametrima, od razvoja gospodarstva do razvijenosti demokratskih standarda, odnosno kroz zaštitu ljudskih prava i prava manjinskih skupina, rekla je Opačić ocjenivši kako je u protekle tri godine u oba segmenta napravljen veliki iskorak. Podsjećajući da je prije nekoliko godina osnovano povjerenstvo za razvoj civilnih udruga, istaknula je da je cilj bio što više projekta koji se financiraju putem udruga proširiti na hrvatska područja u kojima nisu razvijeni institucionalni kapaciteti.

Također je trebalo uložiti u edukaciju, jer udrugama je trebalo pomoći naučiti kako se javiti na natječaj, kako izraditi projekt i potrebnu dokumentaciju, objasnila je Opačić. Sve je to dalo rezultate, pa smo poticanjem udruga koje se bave romskom problematikom za šest puta povećali broj romske djece koja ostaju u školama, a i procjepljenost kod te populacije puno je veća, što je pridonijelo boljoj zdravstvenoj slici.

Ima prostora i za daljnji razvoj, rekla je Opačić poručivši kako se ne može složiti s najavama da će se novac u proračunu štedjeti na račun udruga, odnosno civilnog sektora. Civilni sektor jako je važan i bitan za razvoj i zaštitu brojnih prava jer su udruge, zbog svog ciljanog područja rada, često učinkovitije od institucija, kaže Opačić. Među udrugama koje su potpisale ugovore su Srpsko narodno vijeće za razvoj manjinskih vijeća u Sisako-moslavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji, Centar za mirovne studije, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život”, Gong, Mreža mladih Hrvatske, Udruga žena Romkinja “Romsko srce”, Udruga Romsko nacionalno vijeće Zagreb, Udruga Romski nacionalni forum itd.

You may also like