OMV i Gazprom zajedno u Iranu

Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV i ruska naftna tvrtka Gazprom Neft potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji u istraživanju i procjeni rezervi ugljikovodika u Iranu.

Ruska je strana posebno zadovoljna sporazumom zbog velikog iskustva OMV-a u istraživanju nafte i plina na području Bliskog istoka i posebno u Iranu. Uz to, iranska vlada je uvrstila OMV u skupinu 29 Zapadnih tvrtki za koje smatra drži da su kvalificirane za rad na naftnim i plinskim projektima u Iranu, dok je takva suradnja s ruskim naftašima u skladu s novom strategijom OMV-a, javlja novinska agencija UPI.

Čelnici ruske plinske tvrtke Gazprom, grčke plinske tvrtke DEPA i talijanske energetske tvrtke Edison potpisali su o suradnji na ostvarenju projekta plinovoda IGI Posejdon. Sporazumom se predviđa suradnja u pronalaženju južne trase za ruske isporuke prirodnog plina preko Turske i Grčke do Italije. Tri potpisnice će koordinirati napore u razvoju i ostvarenju projekata Turski tok i Posejdon koji bi trebao dovesti ruski plin s tursko-grčke granice do Italije. Sporazumom se također predviđa i proširenje suradnje vezane za ruske isporuke plina tim zemljama, javlja rumunjski portal ‘Energy World Magazine’.

You may also like

0 comments