Ometat će investicije iz neprijateljskih zemalja

Moskovska burza

Ruska središnja banka u ponedjeljak je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz “neprijateljskih” zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz “prijateljskih” zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.

Moskovska burza priopćila je u petak da će omogućiti klijentima iz prijateljskih zemalja, ili onih koje nisu sankcionirale Rusiju zbog rata u Ukrajini, da počnu trgovati nakon gotovo pola godine pauze.

No, kasnije je rečeno da će se to odnositi samo na tržište derivata, a ne glavno tržište dionica te nije rečeno kada će širi pristup biti dozvoljen.

Analitičari smatraju da je odgoda djelomično posljedica brige da bi ulagači iz EU-a, SAD-a i Velike Britanije, kojima je trenutno zabranjeno trgovanje u Moskvi, mogli iskoristiti nastavak trgovanja investitora iz zemalja koje Rusija smatra prijateljskima, kao stražnji ulaz za trgovanje ruskim dionicama koje su u njihovom vlasništvu.

Središnja banka u ponedjeljak je priopćila da na šest mjeseci blokira ruske depozitorije i registre u izvršavanju transakcija vezanih uz vrijednosne papire dobivene od inozemnih partnera, uključujući i prijateljske zemlje.

Regulator je priopćio da je primijetio kako brokeri nude opciju kupnje vrijednosnih papira od stanovnika stranih zemalja te ih potom prenose u ruski depozitorij, što je potez opisan kao rizičan i “bez jamstva očekivanog financijskog ishoda”.

Zapadne sankcije ograničile su pristup Rusa globalnim tržištima dionica, dok su protumjere iz Moskve također blokirale većinu stranaca u kupnji i prodaji ruskih dionica.

You may also like