Olakšanje iz ECB-a?

Nakon što je Europska središnja banka (ESB) u srijedu odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove i time na grčku središnju banku prebacila teret financiranja grčkih banaka, kasno sinoć ipak su se pojavile informacije koje donose olakšanje Ciprasovoj vladi.

Prema informacijama Bloomberga, iz neimenovanog izvora, ESB će ipak odobriti pozajmicu od 59,5 milijardi eura grčkoj središnjoj banci.  ESB će svaka dva tjedna provjeravati da li se sredstva troše u skladu s monetarnom politikom, a grčka središnja banka može osiguravati likvidnost zajmodavcima ali na svoj rizik.

Iz grčkih banaka u posljednja dva mjeseca povučeno je oko 21 milijarda eura depozita, pokazuje procjena JPMorgan Chasea. Štediše su u strahu od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, nakon što krajem ovog mjeseca završi međunarodni program financijske pomoći.  U sličnoj situaciji grčke banke bile su i 2010. godine, kada su izgubile 85 milijardi eura štednje tokom 21 mjeseca, prije nego što su dobili priliku za restrukturiranje javnog duga.

You may also like