Home Ekonomija Ohrabrujući rezultati europskih kompanija

Ohrabrujući rezultati europskih kompanija

by admin

Nakon tjedna u kojem su dominirali tromjesečni poslovni rezultati američkih kompanija, i sezona objave rezultata poslovanja europskih tvrtki ulazi u puni zamah, a prvi su znakovi prilično ohrabrujući, smatraju analitičari. Švicarski bankovni div UBS u ponedjeljak je izvijestio o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od 50 posto u usporedbi s godinom ranije. Zasluge za takve rezultate, koji su nadmašili očekivanja analitičara, pripisuju doprinosu svih dijelova poslovanja i regija.

Takvi rezultati nadovezuju se na niz ostalih pozitivnih iznenađenja po pitanju dobiti o kojima su izvijestile europske kompanije, uključujući francusku grupu iz sektora vojne industrije Thales, čije su dionice dosegnule rekordnu razinu nako objave rezultata poslovanja u prvom polugodištu koji su bili bolji nego što su tržišta očekivala. Nadalje, britanska telekom tvrtka Vodafone također je objavila rezultate poslovanja koji su pokazali poboljšanja na njezina dva vodeća tržišta – u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Prošloga tjedna, niz velikih američkih kompanija, od Amazona do Applea i American Expressa, izvijestio je o tromjesečnoj dobiti u aktualnoj sezoni koja se zasad pak ocjenjuje kao mješovita. Prema podacima tvrtke FactSet, kompanije iz sastava burzovnog indeksa Standard & Poor’s (S&P) 500 u drugom bi tromjesečju, kako se sada očekuje, trebale zabilježiti 2,2-postotni pad dobiti, što bi bio prvi tromjesečni pad dobiti tih kompanija od trećeg kvartala 2012. godine.

To je ponajviše posljedica visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su prihodi kompanija iz S&P 500 indeks u proteklom tromjesečju pali gotovo 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Analitičari, pak, kažu da se prognoze dobiti u Europi u usporedbi sa SAD-om čine boljima nego što su bile dugo vremena, ponajviše zahvaljujući niskom tečaju eura zbog čega jača konkurentnost europskih proizvoda na svjetskom tržištu. Uz to, gospodarstvo eurozone počelo se oporvaljati. “Europsko gospodarstvo jača zamah. Pogledajte što su ulagači predviđali početkom godine, a to je bio gospodarski rast od jedan posto, dok sada govore o 1,5-postotnom rastu, tako da je snaga gospodarstva iznenadila ulagače. Ipak, moglo bi doći do privremenih odstupanja u drugom kvartalu zbog krize u Grčkoj”, kazao je Richard Jeffrey, direktor ulaganja u tvrtki Cazenove Capital.

Jačanje oporavka europskog gospodarstva i slabost eura, koji je prema dolaru u proteklih 12 mjeseci oslabio oko 18 posto, ostaju ključni faktori u pozitivnim prognozama korporativnih dobiti u eurozoni, kazali su analitičari. “Deprecijacija eura glavna je pokretačka sila u pozadini naših prognoza značajnog, neočekivanog rasta dobiti u 2015. Naše prognoze govore o 25-postotnom rastu dobiti u Europi, bez Velike Britanije, što je dvostruko više od očekivanja većine koja su se u posljednjih šest mjeseci kretala u rasponu od 9 do 12 posto”, kazao je Robert Parkes, strateg u banci HSBC.

Ostali analitičari čini se dijele takvo stajalište, govoreći da su, premda su europske dionice porasle ove godine, prognoze za iznenađenja po pitanju dobiti kompanija možda podcijenjene. “Ulagači su bili previše oprezni u prognozama dobiti europskih kompanija, pa ako bude iznenađenja bit će ih kod dobiti, što znači da će dionice europskih burzi imati bolju izvedbu”, kazao je Robert Parker, savjetnik u banci Credit Suisse. Paneuropski STOXX indeks 600 kompanija u plusu je od početka godine od oko 14 posto, u usporedbi s dobitkom od gotovo pet posto u slučaju burzovnog indeksa S&P 500, referentnog pokazatelja za američke dionice.

Related Posts