Ohrabrujući primjer: neželjeno dijete Europske unije doživljava gospodarski bum

Nakon tri godine članstva u Europskoj uniji, čini se, očekuje nas puno rada kako bismo uopće uhvatili tempo svojih europskih partnera. Međutim, na tom putu mogao bi nas ohrabriti primjer jedne zemlje, koja je isto tako bila crna ovca Unije.

Naime, prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala, gospodarstvo Bugarske proživljava pravi procvat. BDP im je u drugom kvartalu ove godine porastao za 3 posto u odnosu na godinu ranije, a u drugom kvartalu je iznosio 21,7 milijardi bugarskih leva.

Značajno im je pala i stopa nezaposlenosti. U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 65.300 ljudi, što se u postocima očitava kao pad od 1,9 postotnih bodova, piše dnevnik.hr.

Dodajmo tome da im se izvoz dobara i usluga povećao za 2 posto čime se događa ekspanzija na domaćem tržištu i raste potrošačka moć.

S obzirom na posljednje trendove u Hrvatskoj, rast BDP-a od 2,7 posto u prvom kvartalu i pad nezaposlenosti u srpnju za 16,9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, moguće je očekivati neki rast.

0 comments