Ohrabrenje na svjetskim burzama

Slabljenje potražnje za naftom
Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, a podršku tržištu pružio je i dogovor Britanije i Europske unije o brexitu.

Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, primjerice, Netflixa i Morgan Stanleya. Cijena dionice Netlixa skočila je 2,5, a Morgan Stanleya oko 1 posto.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih 78 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Pozitivno je na tržište utjecao i dogovor između Velike Britanije i Europske unije o sporazumnoj rastavi braka. Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Tako bi Britanija mogla izaći iz EU-a na uređeni način 31. listopada, no taj dogovor trebao bi podržati i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

Ulagači su oprezni i zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog i kineskog do eurozone.

Uz to, premda je postignut parcijalni dogovor o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, predstoji još puno posla do potpisivanja takvog sporazuma. Jučer je Peking poručio da bi Washington morao ukinuti sve carine na kineski uvoz kako bi se postigao konačni dogovor.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,00 bodova.

Cijene su nafte, pak, pale jer bi usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’. Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 0,17 posto, na 53,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,45 posto, na 59,65 dolara.

You may also like

0 comments