Ogorec: Svatko može biti zahvalan medij za novačenje terorista

Dok je sav normalan svijet zgrožen terorirističkim napadom na Pariz, a Francuska i saveznici planiraju žešće idare na Islamsku državu, brojne teorije su se pojavile u javnosti. O uzrocima terorističkih napada u Parizu, njihovim direktnim povodima i drugim pitanjima koja se vežu uz ovaj događaj, razgovarali smo sa sigurnosnim stručnjakom, i predavačem na Visokoj školi za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld, Marinkom Ogorcem.

 

“Jesu li su teroristički napadi u Parizu produkt francuskog angažmana u Siriji ili nešto drugo, za sada još nema dovoljno relevantnih pokazatelja, bez obzira na pojedine iskaze. Naime, napadi su realizirani prije razmjerno kratkog vremena i potrebno je određeno razdoblje kako bi se mogla napraviti dublja analiza. Naravno, ona zahtijeva i daleko više informacija, te argumentiranu konstelaciju uzročno-posljedičnih odnosa. Što se tiče drugog pitanja, mislim da ne možemo neposredno povezati teroristički napad u Parizu s migrantskom krizom, ali vjerujem da je ona u velikoj mjeri utjecala na samu organizaciju napada zbog priljeva osoba koje su svakako poslane s određenim, vrlo konkretnim zadaćama. To je ujedno i dio odgovora na ovo treće pitanje, a ono se može izraziti – i da i ne. Naime, po dosadašnjim podacima određeni broj terorista je bio dio domicilnog stanovništva Francuske, a samo jedan dio ima neposredne veze s migrantima iz prostora Magreba (namjerno izostavljam prostor samo Sirije, jer smatram da je ona dio znatno širih procesa koji se odvijaju u zemljama koje je zahvatilo tzv. „Arapsko proljeće“, a koji imaju znatno dalekosežnije posljedice na gotovo sve arapske zemlje). Vjerujem da ništa nije slučajno, pa tako i „nova krv“ migranata svakako može biti vrlo zahvalni medij za novačenje terorista u redove već postojećih (više ili manje etabliranih) terorističkih organizacija islamista na tlu Europe”, rekao je Ogorec.

Dodao je ponešto i o povodima za ovu teorističju operaciju:  “Uvjeren sam kako likvidacija tzv. „Jihadi Johna“ nema veze s ovom operacijom, jer za takvu akciju, koja je bila iznimno dobro organizirana i koordinirana, morate imati znatno duže vrijeme za planiranje, vrlo precizan „timing“ u kojem ćete je izvesti i samim time znatno duže pripreme. Osim toga, mislim da „Jihadi John“ nije bio od većeg značaja niti teroristima ISIL-a, jer se radilo samo o jednom od njihovih „killera“ bez kojih njihova struktura može normalno funkcionirati. Likvidacija „Jihadi Johna“ (ukoliko je uopće i realizirana) samo je koincidencija slučaja s ovom vrlo organiziranom i pomno planiranom (a to znači i duže vremena pripremanom) akcijom u Parizu. Što se tiče propusta obavještajne zajednice, već sama činjenica da je do potpuno neometane realizacije terorističkog napada došlo i to s vrlo dramatičnim rezultatom, dovoljno govori samo po sebi. “

Pitali smo gospodina Ogorca i kako tumači vijest koju je donio France21, a prenio DW.de da se trag ovih terorista može pratiti do planinskih područja Crne Gore? Je li Balkan potencijalna opasnost za Europu zbog kosovskih, bosanskohercegovačkih, pa i albanskih mudžahedinskih i vehabijskih doseljenika i njihova djelovanja među lokalnim stanovništvom?

“U ovom slučaju mislim da je u pitanju svojevrsni senzacionalizam, koji je (na žalost) popratna pojava velikog dijela medija. Ukoliko je u pitanju krijumčarenje naoružanja u što je uključen i prostor Crne Gore (po nekim medijskim spekulacijama), onda se svakako radi o aktivnostima organiziranog kriminala na tzv. „balkanskim prostorima“ (iskreno, draži mi je termin „prostori jugoistočne Europe“). Zbog toga tzv. „balkanski prostor“ svakako nije nikakva opasnost za Europu, ali slažem se sa svima koji smatraju da bi se trebala provesti krajnje beskompromisna i radikalna borba s organiziranim kriminalom (ne samo na području jugoistoka Europe, nego i globalno, u cijeloj Europi). Inače, nisam sklon poistovjećivanju Wahhabita s terorizmom. Wahhabijska (odnosno selafijska) škola učenja islama je samo jedna u nizu pristupa toj religiji i samim time nije nužno izvor terorizma, bez obzira što se radi o prilično radikalnom pristupu toj problematici”, objasno je.

Mnogi potreseni i manje potreseni političari i javni djelatnici sada zahtijevaju strožu kontrolu granica, suspenziju Schengena i Dublina. O tome je Marinko Ogorec jasan:  “Stavljate mi „odgovor u usta“. Ja sam uvijek za vrlo konkretnu i ozbiljnu kontrolu granice (nebitno o trenutnoj političkoj i geostrateškoj situaciji), jer smatram da smo još uvijek u režimu vrlo strogo definiranih nacionalnih granica, zapravo iz vremena Westphalskog mira i samim time imamo dosta ograničeni prostor djelovanja. Aktualni događaji to samo potvrđuju. Za sada je preuranjeno definirati bilo što vezano uz navedene pogranične režime, ali je činjenica kako Europa nakon Pariza više neće biti ista Europa prije Pariza. Pretpostavljam da bi moglo doći do određenih zaoštravanja pograničnih procedura i režima.”

Kao i nakon 11. rujna i sada se nameće pitanje suspezije ljudskih prava.

“Nisam siguran kako to mislite!? Naime, ukoliko moram birati između nekih imaginarnih „ljudskih prava“ (pretpostavljam da se pri tome prvenstveno misli na pravo potpune privatnosti) i situacije realne osobne sigurnosti (a to znači ozbiljne egzistencijalne prijetnje na moj život i zdravlje), svakako biram sigurnost na štetu privatnosti. Vjerujem da bi i veliki dio građana moje i ostalih europskih država dijelio moje mišljenje. U tom kontekstu, spreman sam na neugodnosti dodatnih provjera od strane instrumenata nacionalne sigurnosti moje zemlje, a mislim da bi to bilo i u interesu ostalih državljana Republike Hrvatske. Ne vidim razlog da takav pristup ne prevlada i u ostalim europskim zemljama.”, zaključio je Ogorec.

You may also like