Ogorec: I hidrogenska i atomska bomba razorile bi Seul i Tokio

 Jučer je, kao medijska bomba, svijetom odjeknula vijest: Sjeverna Koreja testirala je hidrogensku bombu! Je li to točno i kakvi su mogući sljedeći koraci objasnio je gost Studija 4 – stručnjak za sigurnosna pitanja, dr. Marinko Ogorec. 
Objasnio je razliku između hidrogenske i atomske bombe. “Hidrogenska bomba je bazirana na načelu nuklearne fuzije – stapanja lakih atomskih jezgara u jednu veću. Suprotno od toga, atomska bomba je fisijskog tipa – ona je bazirana na modelu cijepanja većih krupnijih jezgara urana i plutonija. To je stariji model do kojeg se jednostavnije dođe, kojeg se jednostavnije može proizvesti i ima manju ubojnu moć”, objasnio je.

“Kada govorimo o atomskom oružju, njegovu snagu izražavamo u kilotonima (što je snaga eksploziva koju daje oko 1,000 tona klasičnog eksploziva). Hodrogensko tj. termonuklearno oružje je znatno snažnije – najmoćnije oružje koje danas postoji i njegovu snagu izražavamo u megatonima (snaga eksploziva koju daje oko 1,000 000 tona klasičnog eksploziva)”, dodao je.

Ogorec smatra da nećemo tako skoro znati je li Sjeverna Koreja ispalila hidrogensku ili atomsku bombu jer nemamo relevantnih podataka o tome, kao ni potvrdu neovisnih izvora. “Mi znamo da se dogodila eksplozija, znamo da je bila detonacija atomskog tipa – došlo je do nuklearne eksplozije. Iako se Sjeverna Koreja hvali da je to hidrogenska bomba, taj tip eksplozije ipak nije bio puno snažniji od svih dosadašnjih eksplozija. A hidrogenske bombe zahtjevaju posebnu tehnologiju, znatno složeniju. Jako je zanimljivo i otvara se pitanje da ako je Sjeverna Koreja ovladala termonuklearnom tehnologijom – tko joj je pomogao u tome? Ona to sama nije mogla”, istaknuo je.

Potvrdio je da i hidrogenska, ali i atomska bomba mogu bez problema razoriti Seul ili Tokio. “Sigurno je samo jedno – Sjeverna Koreja radi vrlo neugodnu situaciju. S druge strane na čelu SAD-a je čovjek kojeg ne krase previše strpljivost, fleksibilnost i tolerancija. Ne znamo što će biti”, rekao je dr. Ogorec za HRT.

You may also like

0 comments