Ofenziva iračke vojske protiv ISIL-a

Bagdad – Oko 30.000 iračkih vojnika i pripadnika šijitske milicije počelo je veliku ofenzivu protiv terorističke organizacije Islamska država kako bi je protjerali iz sunitske pokrajine Salahudin, napose iz grada Tikrita.

Ofenziva je najveća vojna operacija u toj pokrajini otkako su ISIL-ovci osvojili dijelove sjevernog Iraka u lipnju 2014. i nastavili napredovati prema prijestolnici Bagdadu.  Snage sigurnosti napreduju u tri smjera, prema Tikritu, Ad-Davru (jug) i Al-Alamu (sjever), rekao je telefonski za agenciju AFP pukovnik iračke vojske.

U pokrajini Salahudin ISIL u rukama drži Tikrit, rodni grad smaknutog bivšeg iračkog predsjednikaSadama Huseina, ali i druge gradove uz rijeku Tigris. Premijer Haider al-Abadi najavio je ofenzivu sinoć u gradu Samari gdje su se okupile tisuće pripadnika šijitske milicije u očekivanju početka ofenzive. Abadi je ISIL-u odaslao upozorenje da im je to zadnja šansa da polože oružje ili će se suočiti s kaznom koju zaslužuju za terorizam. Pozvao je milicije i vojsku da zaštite civile i imovinu na bojišnici.