OESS: Migrantska kriza glavna tema sastanka

Migrantska i izbjeglička kriza na teritoriju zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te napori na njenom rješavanju glavna su tema 15. zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a, koja je počela u četvrtak u dvorcu Hofburg u Beču i okupila oko 300 parlamentaraca iz 57 država, među njima i Hrvatske.

“Migrantska kriza, globalni terorizam i stanje u Ukrajini veliki su izazovi našeg vremena, koje trebamo zajednički rješavati pojačanim naporima i tješnjom suradnjom “, naglasio je na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine OESS-a njezin predsjednik Ilkka Kanerva (Finska).

On je istaknuo kako je terorizam najgori oblik ljudskog djelovanja te ga treba suzbijati svim snagama. Također je izrazio zabrinutost stanjem u Ukrajini i pozvao sve strane na potpunu provedbu dogovora iz Minska.

Sprečavanje sukoba, uspostava mira, sigurnosti i stabilnosti na temelju demokratskih vrijednosti temeljne su zadaće OESS-a, rečeno je u raspravi na plenarnoj sjednici. Naglašeno je da terenske misije OESS-a u različitim državama imaju važnu ulogu u razvitku i jačanju demokratskih procesa i institucija, kao i u zaštiti ljudskih prava i prava manjina te monitoringu i nadgledanju provedbe mirovnih procesa, kao primjerice u Ukrajini.

Na zasjedanju sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskog sabora. Član saborskog izaslanstva na Parlamentarnoj skupštini OESS-a Josip Bilaver ocijenio je rad zasjedanja vrlo dobrim temeljem za buduće učinkovito rješavanje sukoba, prijetnji i izazova na području država članica OESS-a, posebno uz jačanje suradnje, dijaloga, povjerenja i sigurnosti, što su i prioriteti njemačkog predsjedanja OESS-om 2016. Dodao je da su glavne teme zasjedanja migrantska kriza, borba protiv terorizma, prijetnje terorizmom i radikalizacija, posebice na Bliskom Istoku . Na plenarnoj sjednici je pozdravljen rusko-američki dogovor o primirju u Siriji, kao i najava o održavanju parlamentarnih izbora u Siriji.

You may also like