OECD snizio prognozu rasta globalnog gospodarstva

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) snizila je u četvrtak prognozu svjetskog gospodarskog rasta u 2016. zbog razočaravajućih podataka, mlake potražnje, slabih ulaganja i velikog rizika financijske nestabilnosti.

OECD je još u studenom snizio početnu prognozu za 2016., navodeći kao razlog stagnaciju trgovine u kontekstu slabljenja kineskog gospodarskog rasta. Sada su ponovo snizili prognozu za ovu godinu, s 3,3 na 3,0 posto. Napominju da rast u mnogim gospodarstvima u nastajanju usporava dok bi razvijena gospodarstva trebala zabilježiti tek umjereni oporavak. “Trgovina i ulaganja slabi su. Mlaka potražnja dovodi do niske inflacije i neadekvatnog rasta plaća i zapošljavanja”, upozorava OECD u najnovijem međuprognozama. Izdvajaju i značajne rizike financijske nestabilnosti.

“Potreban je snažniji kolektivni odgovor kako bi se ojačala potražnja”, ističu, upozoravajući da mnoga velika gospodarstva zbog slabijeg tempa strukturnih reformi provode mjere fiskalne politike koje koče gospodarske aktivnosti.

Proteklih je godina relativno zdrav rast razvijenih gospodarstava djelomice nadoknađivao usporavanje gospodarstava u nastajanju ali to više nije slučaj, ističu u OECD-u. “Procjenjuje se da rast globalnog BDP-a neće biti veći nego u 2015. kada je gospodarstvo raslo najsporije u pet godina”, zaključuju. Upozoravaju također da monetarna politika ne može sama na dulji rok jamčiti snažniji rast.

Među pojedinim je gospodarstvima najviše snižena prognoza za SAD i Njemačku, za po 0,5 postotnog boda, na dva odnosno 1,3 posto. Berlin trenutno očekuje 1,7-postotni rast. OECD-ova ovogodišnja prognoza za Francusku snižena je za samo 0,1 postotni bod, na 1,2 posto. Vlada u Parizu trenutno predviđa rast od 1,5 posto. Kineska je prognoza potvrđena na 6,5 posto dok je ona za Indiju blago podignuta, za 0,1 postotni bod, na 7,4 posto. Najviše je OECD pogoršao ovogodišnju prognozu za brazilsko gospodarstvo, za 2,8 postotna boda, i sada očekuje pad aktivnosti za četiri posto.

You may also like

0 comments