OECD snizio prognoze globalne trgovine

Globalni trgovinski tokovi opasno su usporili i nadomak su razinama koje obično prate globalne recesije, upozorili su u ponedjeljak iz Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), ponovo snizivši prognoze gospodarskog rasta.

U tom međunarodnom klubu bogatih zemalja prognoziraju da će globalna trgovina porasti tek dva posto u ovoj godini, što je tempo rasta zabilježen samo u pet navrata u posljednjih pet desetljeća i vremenski se podudarao s krizama – 1975. godine, od 1982. do 1983., te 2001. i 2009. godine. “To duboko zabrinjava”, upozorila je glavna OECD-ova ekonomistica Catherine Mann u uvodniku izvješća, podsjećajući da je trgovina ključni pokazatelj globalne gospodarske aktivnosti.

U 2015. godini OECD sada očekuje gospodarski rast od 2,9 posto, čime su snizili prognozu iz rujna za 0,1 postotni bod. To je novo u nizu smanjenja procjene rasta od studenoga prošle godine kada su za ovu godinu prognozirali rast za 3,7 posto. Iduće bi godine rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebao ipak ubrzati, na 3,3 posto, uz podršku poticajnih mjera u Kini, te na 3,6 posto u 2017. Prognoza za 2016. time je snižena za 0,3 postotnog boda. “Vlade su već poduzele određene mjere koje bi trebale pomoći otkloniti slabe bazične trendove. Kina je, primjerice, najavila niz poticajnih mjera, uključujući snižavanje kamatnih stopa za kreditiranje banaka i povećanje infrastrukturnih ulaganja”, kazala je Mann.

U OECD-u su također mišljenja da bi Sjedinjene Države svakako trebale krenuti s prvim podizanjem kamatnih stopa nakon financijske krize, s obzirom da pojačani zamah gospodarskih aktivnosti u samoj zemlji i u Europi, te unatoč usporavanju koje uglavnom zahvaća tržišta u nastajanju i Kinu.

Rast američkog gospodarstva ove bi godine prema novim OECD-ovim prognozama trebao dosegnuti 2,4 posto, a iduće 2,5 posto. Ranijom prognozom očekivali su rast od 2,6 posto u 2016. godini. U 2017. se očekuje rast američkog BDP-a od 2,4 posto. “Stoga bi se normalizacija kamatnih stopa trebala provoditi oprezno, imajući na umu rizike povezane s predugim odgađanjem takvih poteza”, konstatiraju u OECD-u. Procjenjuju da će Fed podići kamatne stope u prosincu i nakon toga ih nastaviti postupno podizati.

OECD je Fedu sugerirao da podigne kamatne stope već u rujnu ali su u američkoj središnjoj banci ipak odlučili pričekati. U najnovijem izvješću OECD konstatira da je odgoda prouzročila velike prekogranične kapitalne tokove i previranja na tržištima, čime se otežalo donošenje mjera vladama na tržištima u nastajanju. Premda SAD bilježi snažan rast aktivnosti i pad nezaposlenosti, plaće tek trebaju značajnije porasti, napominju. “Ako se to ne dogodi, oporavak će izgubiti zamah, pa će izgledi da SAD podupre oporavak u globalnoj trgovini i gospodarski rast biti dovedeni u pitanje”, kazala je Mann.

OECD je također snizio prognoze rasta za eurozonu, na 1,5 posto u ovoj i na 1,8 posto u idućoj godini, odnosno za po 0,1 postotni bod. Za 2016. godinu snizio je prognoze rasta njemačkog i francuskog gospodarstva, ali je podigao prognoze za talijansko gospodarstvo. Za Kinu je podigao prognozu za blagi 0,1 postotni bod za 2015. godinu, na 6,8 posto, a potvrdio prognozu rasta za 2016. od 6,5 posto. U 2017. se očekuje da će kineski rast usporiti na 6,2 posto, pokazuje izvješće OECD-a.

You may also like