OECD: Slaba trgovina i financijski poremećaji štete gospodarskom rastu

Globalno gospodarstvo ove će godine rasti sporije nego lani, nakon čega bi moglo blago ubrzati u 2017., objavila je u srijedu Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), izdvajajući među glavnim rizicima slabu trgovinu i financijske poremećaje.

Po najnovijim procjenama globalno će gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 2,9 posto a iduće bi trebalo ubrzati na 3,2 posto, premda je i takav rast daleko ispod dugoročnog prosjeka.

Time je OECD blago snizio projekciju iz lipnja, slijedom sniženih procjena rasta u najrazvijenijim gospodarstvima svijeta, posebno u Velikoj Britaniji u 2017. godini. Britanski rast usporava nakon referenduma o izlasku iz Europske unije pa bi ove godine trebao iznositi 1,8 posto a u 2017. usporiti na jedan posto. Takve stope rasta daleko su ispod onih iz proteklih godina, navodi se u priopćenju.

Zamka niskog rasta učvršćena je budući da očekivanja slabog rasta dodatno pritišću trgovinu, ulaganja, produktivnost i plaće, upozoravaju iz OECD-a u najnovijim gospodarskim prognozama.

Rast globalne trgovine prepolovljen je u usporedbi s razinama prije krize a na početku godine obujam razmjene čak je i smanjen, pri čemu je slabost bila koncentrirana u Aziji.

Među rizicima u OECD-u izdvajaju i financijske poremećaje, ustvrdivši da iznimno niske kamatne stope – u nekim slučajevima i negativne – izazivaju poremećaje na financijskim tržištima i povećavaju rizike u financijskom sustavu.

“Oštro usporavanje svjetske trgovine ističe u prvi plan zabrinutost za robusnost gospodarstava i teškoće izlaska iz zamke niskoga rasta”, kazala je glavna ekonomistica OECD-a Catherine L. Mann.

“Slaba potražnja zasigurno je pridonijela usporavanju trgovine ali duboko zabrinjava u prvom redu izostanak političke podrške trgovinskim mjerama čije bi se koristi osjećale na široj osnovi”, upozorila je Mann.

U najnovijim gospodarskim procjenama OECD se osvrnuo i na monetarnu politiku, koja po njihovoj ocjeni postaje “prekomjerno opterećena”. Državama preporučaju da poduzmu fiskalne i strukturalne mjere kako bi se smanjilo prekomjerno oslanjanje na središnje banke i budućim generacijama zajamčile mogućnosti i prosperitet.

Rast u vodećim svjetskim gospodarstvima bit će prigušen, pokazale su najnovije procjene. U Sjedinjenim Državama, gdje su solidna potrošnja i rast zaposlenosti anulirani slabim ulaganjima, rast je procijenjen na 1,4 posto u ovoj godini i na 2,1 posto u 2017. godini.

Za eurozonu se procjenjuje rast od 1,5 posto u ovoj i od 1,4 posto u idućoj godini. Njemačko gospodarstvo ove bi godine trebalo porasti za 1,8 posto, a iduće usporiti na 1,5 posto, francusko rasti po stopama od 1,3 posto u ovoj i idućoj godini, dok bi Italija trebala imati rast od 0,8 posto ove i iduće godine.

U Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu koje se i dalje suočava s teškoćama. očekuje se rast od 6,5 posto u 2016., koji bi u 2017. trebao blago usporiti, na 6,2 posto. Rast japanskog gospodarstva ostat će slab i neujednačen, te se ove i iduće očekuje u visini 0,6 odnosno 0,7 posto, navodi se u najnovijim OECD-ovim procjenama za globalno gospodarstvo.

You may also like

0 comments