OECD: Novi propisi o brodarima povećali cijenu goriva

Novi propisi o udjelu sumpora u gorivu povećali su godišnje troškove brodara za ukupno 500 milijuna dolara budući da su ih prisilili na kupnju skupljeg goriva, pokazalo je u četvrtak izvješće Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kako bi se smanjile štetne emisije iz pomorskog prometa, brodovi koji ulaze u prostor nadzora ispuštanja štetnih plinova, na potezu od Baltika do Sjeverne Amerike. moraju od početka prošle godine koristiti gorivo s manje od 0,1 posto sumpora. Dotada je dozvoljeni udio sumpora iznosio jedan posto. Izvan prostora nadzora brodari trenutno smiju koristiti goriva s najviše 3,5 posto udjela sumpora a od 2020. taj bi limit trebao biti spušten na samo 0,5 posto, što bi moglo povećati ukupne godišnje troškove brodara za pet milijardi dolara, na ukupno 30 milijardi dolara, procjenjuju u OECD-u.

Posrijedi je značajno povećanje troškova za industriju koja ostvaruje skromne profitne marže, iako njihov učinak ublažavaju niže cijene goriva, napominju. “Pretpostavit ćemo da brodari imaju ograničene mogućnosti apsorpcije većih troškova pa će ih vjerojatno prebaciti na klijente”, stoji u izvješću OECD-a.

Prema njihovim izračunima, globalno ograničenje udjela sumpora u gorivu na 0,5 posto od 2020. podrazumijeva da bi troškovi transporta poljoprivrednih roba mogli porasti čak 7,5 posto, industrijskih proizvoda 3,5 posto a industrijskih sirovina 16,4 posto.

Vodeći svjetski brodar Maersk Line poručio je da bi pojedine kompanije mogle pokušati zaobići primjenu strožih propisa zbog slabih kontrola njihove provedbe i značajnih troškova. Taj je brodar prošle godine na brodsko gorivo potrošio 6,1 milijardu dolara, od čega su sedam posto izdvojili za kupnju skupljeg goriva. “Kada se uzmu u obzir značajni troškovi za brodare, efikasna kontrola poštivanja propisa izuzetno je važna kako bi se zajamčilo ravnopravno tržišno natjecanje”, upozoravaju iz OECD-a.

Pritom odrezane kazne rijetko nadmašuju uštede koje donosi nepoštivanje propisa, dodaju autori izvješća. Savjetodavna kuća Drewry Maritime Equity Research procijenila je u ovomjesečnom izvješću da će 2016. godina biti strašna za brodarsku industriju, koja bi s obzirom na strukturno smanjenje obujma globalne trgovine, povijesno niske vozarine i kontinuirano povećanje transportnih kapaciteta mogla zabilježiti gubitak od ukupno šest milijardi dolara.

You may also like

0 comments