OECD: Globalni terorizam u jednoj godini porastao 650 posto

Smrtnost od terorizma u zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) narasla je za 650 posto u 2015., unatoč tome što je globalno terorizam odnio 10 posto manje žrtava zbog slabljenja skupine Islamske države u Iraku i Boko Harama u Nigeriji, pokazuje indeks međunarodnog terorizma.

Premda je 2015. bila druga po broju mrtvih taj pad od 3.389 manje ubijenih nego 2014., prvi je nakon 2010., vidljivo je iz indeksa koji je u srijedu objavio Institut za ekonomiju i mir (IEP). “Pad broja poginulih u terorističkim napadima pripisuje se uglavnom slabljenju Boko Harama i skupine Islamske države (IS) u Nigeriji i u Iraku, zbog vojnih operacija koje se vode protiv njih”, ističe indeks. U tim dvjema zemljama zabilježeno je 5.556 mrtvih manje nego 2014.

Indeks ipak upozorava da “širenje djelatnosti tih dviju skupina u druge zemlje znači nove prijetnje”. Tako je narastao broj žrtava terorizma u članicama OECD-a kojih su većina bogate države su kao što su Sjedinjene Države i europske zemlje.

U 21 od 3 članica OECD-a izveden je najmanje jedan smrtonosni napad, a Turska i Francuska predvode s napadima koje su izveli džihadisti takozvane Islamske države. Danska, Francuska, Njemačka, Švedsak i Turska sve su pretrpjele najveći broj žrtava terorizma u samo jednoj godini od 2000., navodi IEP.

IS i njegovi saveznici su pak “aktivni u 15 novih zemalja”, pa se tako broj zemalja u kojima djeluju popeo na 28. U 2015. iznimno snažno su bili pogođeni Francuska, Turska, Saudijska Arabija, Kuvajt, Tunis i Burundi, ističe indeks koji upozorava da je porast terorizma u Europi dosegnuo “dosad neviđenu razinu”.

U zemljama OECD-a, “društveno-gospodarski čimbenici poput nezaposlenosti mladih, militarizacije, stope kriminaliteta, dostupnosti oružja i nepovjerenja u izborni proces, statistički su najvažniji” što se tiče terorizma.

Boko Haram sada je pojačano prisutan u Nigeru, Kamerunu i Čadu, zbog čega je broj žrtava terorizma u tim trima zemljama porastao za 157 posto.S 29.376 mrtvih, “2015. ostaje druga po broju poginulih” u zadnjih šesnaest godina. Kako se vidi iz tih podataka, 90 posto tih žrtava palo je u zemljama u kojima se vode sukobi, bilo lokalni, bilo međunarodni.Pet najpogođenijih zemalja su Irak, Afganistan, Nigerija, Pakistan i Sirija.

You may also like