OECD dovršava okvire za sporazum o globalnom oporezovanju

Njemački ministar financija
Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) dovršava osnovne pojmove koji će poslužiti kao osnova za međunarodni digitalni porez i minimalni korporativni porez, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

“Trenutno sam poprilično optimističan da ćemo dogovor o nacrtu za oba pitanja postići najesen”, kazao je Scholz u utorak na konferenciji za novinare. Da sve ne ide baš glatko pokazalo je povlačenje SAD-a u lipnju iz razgovora o globalnim porezima koji se vode pod okriljem OECD-a.

U fokusu pregovora su rješenja za oporezivanje digitalnih multinacionalnih kompanija, poput Amazona i Googlea. Problem je što takve tvrtke uglavnom plaćaju porez u zemljama s niskim poreznim stopama a ne u onima u kojima ostvaruju prihode.

Njemački ministar upozorio je, pak, da je kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa pokazala da međunarodni sustav funkcionira samo ako se temelji na načelu pravednosti. To se odnosi i na porez na dobit, dodao je Scholz.

Švicarski ministar financija Ueli Maurer upozorio je da novi međunarodni porezni okvir ne smije stvarati administrativne prepreke i da ne bi trebao biti uveden u prekratkom roku. “Kompanijama treba vremena da se oporave od krize Covida-19”, rekao je Maurer.

You may also like

0 comments