Odugovlači li vlada referendumsku inicijativu

 Iz Građanske inicijative (GI) “Narod odlučuje” izrazili su u ponedjeljak zabrinutost da Vlada odugovlači s njihovom referendumskom inicijativom jer još nije odlučila poslati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) referendumske potpise na prebrojavanje i provjeru vjerodostojnosti.
“Vlada ni nakon mjesec dana nije uspjela donijeti odluku da se potpisi pošalju na prebrojavanje, pa izražavamo bojazan da oni odugovlače i opstruiraju referendumsku incijativu i ne poštuju volju više od 400.000 birača koji žele referendum”, rekao je na konferenciji za novinare ispred zgrade DIP-a član GI Luka Mlinarić..

“Narod odlučuje” je zatražio prebrojavanje glasova od DIP-a kao nepristranog i neovisnog tijela, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije da za referendume mora biti zaduženo neovisno tijelo.

“Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima moraju biti uspostavljene neovisne izborne komisije na svim razinama, od nacionalne razine do biračkih mjesta, a kod nas je to neovisno i nepristrano tijelo DIP”, kazao je Mlinarić.

Na podsjećanje na priopćenje DIP-a u kojem se kaže da on ne sudjeluje u predrefrendumskom postupku, već tek nakon potpisivanja referenduma, Mlinarić je izrazio čuđenje nad takvom izjavom. “U Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve predrefendumske procese, i to je manjkavost zakona. Stoga smatramo da taj posao treba obavljati DIP kao neovisno i nepristrano tijelo, a ne Vlada, odnosno Ministarstvo uprave, koji su taj proces do sada kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem”, kaže Mlinarić.

Znamo da je veliki posao prebrojavati tolike potpise, ali članovi GI su u dva tjedna prebrojali sve potpise i utvrdili točan broj, pa vjerujemo da tijela poput DIP-a koja imaju resurse i kapacitete, mogu to obaviti u što kraćem roku, dodao je. Mlinarić je ponovio da su referendum i svi prijedlozi Inicijative potpunosti u skladu s modernim europskim demokratskim standardima, posebno s prijedlogom Venecijanske komisije da za organiziranje referenduma mora biti zaduženo neovisno tijelo.

You may also like