Home Ekonomija Održana HGK-ova konferencija zaposlimo Hrvatsku

Održana HGK-ova konferencija zaposlimo Hrvatsku

by admin

Trebamo napokon stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj, istaknula je u ponedjeljak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji projekta “Zaposlimo Hrvatsku”.

“Nezaposlenost je još uvijek visoka, zaposlenost niska, a javni dug predstavlja rastući problem koji će i dalje samo eskalirati ukoliko ne dostignemo stope rasta od barem četiri posto godišnje”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Iznijela je i podatke kako Hrvatska dvije godine nakon ulaska u EU među novim članicama bilježi najvišu anketnu stopu nezaposlenosti, veću od 15 posto koja je zabilježena u kolovozu, te najnižu stopu zaposlenosti od otprilike 45 posto u drugom tromjesečju ove godine. “Moramo napokon stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj. Jednako tako, moramo stvoriti okvire koji će nam dugoročno omogućiti snažan i održiv gospodarski rast, zajedno s visokom kvalitetom radnih mjesta i života”, poručila je predsjednica države.
Ocijenila je pritom kako “ciljani gospodarski rast od jedan ili dva posto odražava neambicioznost”. Moramo uvijek biti realni, ali to ne smije isključivati ambicije, istaknula je.

Smatra i kako je vrijeme da se prestane pričati o potencijalima i prilikama i napokon krene raditi. “Hrvatska može postati primjerom optimalnog spoja kvalitete života i poslovne uspješnosti, država u koju se želi doći, iz koje mladi i stručni ljudi ne odlaze”, kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknula je i kako se moramo uspoređivati s onima koji su snažniji, jer se samo na taj način možemo motivirati za postizanje boljih rezultata. “Nema boljeg vremena od danas kako bi se počeli mijenjati. Iskoristimo danas kako bismo popravili i unaprijedili naše ulagačko okruženje i poduzetničku kulturu, kako bismo dovršili projekt stabilnog i predvidivog pravnog i poreznog okvira te sveukupno modernizirali našu središnju, ali i lokalnu administraciju”, poručila je.

Projekt “Zaposlimo Hrvatsku” pokrenula je Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) s ciljem kreiranja prijedloga osnovnog okvira za rješavanje strukturnih poremećaja na tržištu rada i njihovih posljedica na društvo u cjelini.

Projekt je pokrenut u proljeće i u suradnji s vodećim znanstvenicima izrađeno je 39 smjernica za reforme, čija bi primjena u kratkom roku mogla generirati nova radna mjesta, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. “Očekujemo da kreatori politika prihvate te smjernice koje nemaju ideološkog predznaka i čiji je jedini predznak gospodarstvo, jer politika neće zaposliti ljude, ali mora pomoći, odnosno ne ograničavati one koji zapošljavaju”, poručio je Burilović.

Po njegovim riječima, danas 1,3 milijuna zaposlenih hrani 4,2 milijuna građana Hrvatske. “Procjena je da ih je samo 750.000 u realnom sektoru, a nije teško ocijeniti da ni najsnažnija leđa ne mogu više iznijeti taj teret”, upozorio je Burilović.

Smatra i kako se floskule o bolnim rezovima ponavljaju periodički i prema potrebi, dok je propadanje gospodarstva zbog političke nedosljednosti jedini kontinuirani proces u hrvatskom gospodarstvu. Krajnji cilj projekta “Zaposlimo Hrvatsku” je društvo jednakih prilika za sve te uređen sustav u kojem je vlastiti rad temelj uspjeha, kazao je Burilović. Komora je na vlastitom primjeru pokazala da je moguće u kratkom roku provesti strukturne reforme, prilagoditi se nositeljima gospodarskog razvoja, rekao je predsjednik HGK, koji smatra da to mora učiniti i javna uprava. Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić poručio je kako ne postoji jednostavan potez niti brza rješenja koja bi riješila problem nezaposlenosti. “Nama nedostaje kontinuitet i disciplina provođenja propisa, bez obzira na promjene Vlada i ministara. Potreban nam je kontinuitet tisuću malih promjena da bi se doista nešto promijenilo”, istaknuo je Kusić.

Related Posts