Održan najveći svjetski sajam nekretnina u Muenchenu

Najveći sajam nekretnina na svijetu, Expo Real u Münchenu, otvorio je svoja vrata po dvadeseti put, za preko 2000 izlagača i očekivanih 40 000 posjetitelja iz nekretninskog i investicijskog sektora.
Denis Čupić, predsjednik Udruge Developera pri HUP-u i direktor tvrtke F.O. Development, na ovom B2B sajmu promovira hrvatske potencijale te istražuje nove prilike za ostvarivanje među-industrijskih i internacionalnih projekata, investiranja i financiranja.

„Na Expo Realu potpisuju se ugovori vrijedni milijarde eura, dolaze projektni menadžeri, developeri, investitori, arhitekti i predstavnici regija i gradova iz čitavog svijeta… Hrvatska se mora aktivnije angažirati na ovakvim događanjima, jer su potencijali iznimni te moramo iskoristiti pozitivne trendove u koje je naše gospodarstvo i država ušlo. Promjene investicijskih strategija te jačanje fokusa na centralnu Europu donose veliki razvojni potencijal. Pred branšom je period novih velikih promjena i važno je na vrijeme se uključiti u proces.“ – izjavio je Denis Čupić.

Na sajmu su bile zastupljene sve europske zemlje, Austrija tradicionalno sa svojim reprezentativnim štandom, ali i Slovenija te Crna Gora. Poljska predstavlja niz svojih gradova i regija te ministarstvo imovine posebno vojnih nekretnina. Hrvatska je još jednom propustila priliku institucionalno se predstaviti.

U segmentu velikih ulaganja kao i javno privatnih inicijativa, tema koja je ove godine vrlo aktualna je pametno prostorno planiranje s financijski održivim aspektima, te u aspektu razvoja gradova oživljavanje gradskih jezgri s fokusom na povratak poslovnih funkcija i stanovanja. „Ulagački vrlo bitna tema je razvoj logistike posebno u jugoistočnoj Europi što otvara iznimne potencijale za Hrvatsku i u tome smo smjeru uspostavili bitne kontakte i suradnju.“ – dodaje Čupić.

„U segmentu našeg tradicionalnog nekretninskog poslovanja s trgovačkim nekretninama uspostavili smo kontakte za dva nova trgovačka lanca koji razmatraju mogućnost preko nas ući na Hrvatsko tržište kao i institucionalnim ulagačem koji je zainteresiran za akvizicije i spajanja u segmentu trgovine. Kako turizam u našem poslovanju postaje vrlo bitan fokus, razgovori i kontakti s novim institucionalnim ulagačima u turizam potvrdili su pojačan interes za Hrvatsku. Za institucionalnog partnera razmatramo više prilika za ulaganja u turističke nekretnine kao i u turističku stanogradnju“ – nastavlja Čupić.

Jedna od važnijih tema na sajmu je razvoj inteligentnih nekretnina. Stručnjaci zaključuju da će se u idućem desetljeću doseći tolika razina povezanosti uređaja i objekata da će se stvoriti ogromna dodatna vrijednost za korisnike. Primjerice, govori se o sustavu koji će moći odrediti optimalnu temperaturu prostorija ovisno o tome koju radnju osoba u prostoriji obavlja.

„Također, predstavljen je i trend povratka iz open space u pojedinačne urede, a njemački poduzetnici raspravljali su i o rastućoj potrebi za malim logističkim centrima u gradovima kako bi opskrba bila brža i u skladu s prednostima internet trgovina. Povezanost tehnologije i sektora nekretnina tako će još intenzivnije doći do izražaja, ali i donijeti mnogo novih prilika za poslovanje, upravljanje i ulaganje, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi i cijelom svijetu.“ – zaključio je Denis Čupić.