Odobreno veliko spajanje talijanskih banaka

U jedinstvenu banku s aktivom od 171 milijardu eura i 25 tisuća zaposlenih spajaju se Banco Popolare i Banco Popolare di Milano.

Dioničari talijanskih banaka Banco Popolare te Banco Popolare di Milano odobrili su tijekom vikenda spajanje ovih dviju banaka u jedinstvenu instituciju u vrijeme kad je i dalje upitno kako će se talijanski bankovni sustav izboriti s dugogodišnjim problemima. Nova banka, čije je spajanje dogovoreno još početkom ove godine, zvat će se Banco BPM, imat će aktivu veću od 170 milijardi eura i više od 25.000 zaposlenih.

Spajanje ovih dviju banaka najveća je takva transakcija u talijanskoj financijskoj industriji još od 2007. kad je Banca Monte dei Paschi di Siena preuzela Banco Antoveneta. Upravo je Monte dei Paschi di Siena danas jedan od najkrupnijih problema u talijanskom bankarstvu koje se bori s čak 360 milijardi eura nenaplativih kredita.

Takozvano stres testiranje koje je provela Europska središnja banka (ECB), a u kojem se ispituje stabilnost velikih banaka na nagle promjene u ekonomskim uvjetima, pokazalo je da je Monte dei Paschi di Siena najrizičnija od velikih talijanskih banaka. Za tu se banku već dulje vrijeme pokušava pronaći rješenje koje bi dovelo do stabilizacije.

Talijanski bankovni sustav, koji je relativno neokrznut prošao kroz krizu krajem prošlog desetljeća, posljednjih se nekoliko godina bori s visokom razinom neplaćenih kredita koji su dobrim dijelom posljedica i slabog ekonomskog rasta. Bankama na ruku ne idu ni niske kamatne stope zbog kojih ne mogu ostvariti značajnije profite kojima bi barem malo ublažile svoje poteškoće.

Premijer Matteo Renzi sa suradnicima već dulje vrijeme pokušava pronaći rješenje kojima bi se barem privremeno olakšala pozicija banaka, no u tome mu veliku prepreku stvara činjenica da im država ne želi priskočiti u pomoć subvencijama ili dokapitalizacijom. Zbog pravila za takvu pomoć koja diktira Europska unija, dobar dio investitora u banke pretrpio bi velike gubitke što Renzijeva vlada pokušava izbjeći.

Talijanske se vlasti, stoga, nadaju da bi se banke mogle odlučiti na dokapitalizacije, no to je problem jer zbog slabog ekonomskog rasta nedostaje interesa investitora. Drugi način na koji se premijer Renzi i ministar financija Pier Carlo Padoan nadaju da bi mogli izbjeći neki veći krah financijskog sustava je poticanje manjih banaka da razmotre međusobna spajanja poput spomenutog u kojem se udružuju Banco Popolare i Banco Popolare di Milano.

No zasad se čini da će unatoč nastojanjima vlasti da se takvi procesi ubrzaju ova transakcija biti jedna od rijetkih. Bankari su međusobno nepovjerljivi zbog razine rizika vezane uz poslovanje i talijansku ekonomiju. Neki, ipak, u tome vide priliku jer su cijene dionica, a time i tržišna vrijednost talijanskih banaka, na vrlo niskim razinama, što znači da su one u ovom trenutku relativno jeftina roba za preuzimanje. No trenutačno ne postoje druge najave o mogućim spajanjima, piše Tportal.

Banco Popolare, inače, do 2014. bila je aktivna i na hrvatskom tržištu. Krajem 2013. aktiva joj je iznosila 2,2 milijarde kuna, a tijekom 2014. njezino poslovanje u Hrvatskoj preuzela je OTP banka.

You may also like

0 comments