Home Energetika Odobrena koncentracija Geoplina i Crodux plina

Odobrena koncentracija Geoplina i Crodux plina

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]AZTN[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole poduzetnika Geoplin d.o.o. nad dijelom poslovanja poduzetnika Crodux Plin d.o.o. za trgovinu i usluge, koji se odnosi na prirodni plin. [/vc_column][/vc_row]

Geoplin provedbom koncentracije preuzima dio poslovanja Crodux Plina vezan uz prirodni plin, s učinkom na mjerodavnom tržištu maloprodajne opskrbe prirodnim plinom manjih industrijskih i poslovnih kupaca i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe prirodnim plinom na teritoriju Hrvatske.

Na hrvatskom tržištu opskrbe prirodnim plinom prisutan je veći broj konkurenata koji imaju dozvolu HERA-e za obavljanje te djelatnosti, a pristup transportnom i svakom distribucijskom sustavu osiguran je svakom opskrbljivaču sukladno Zakonu o tržištu plina.

Također, prema dostavljenim i dostupnim podacima, razvidno je da i na mjerodavnom tržištu veleprodajne opskrbe ne postoje značajnije prepreke za obavljanje predmetne djelatnosti.

Dakle, Geoplin će preuzimanjem dijela poslovanja Crodux Plina ostvarivati tržišne udjele na mjerodavnim tržištima u rasponu od 2 do 10 %, čime će se stvoriti dodatni konkurencijski pritisak na vodeće tržišne takmace na tim tržištima (INA-u, PPD i HEP).

Related Posts