Odnosi Albanije i Srbije bolji su nego ikada

Odnosi Albanije i Srbije bolji su nego ikada, a Srbiju gledam s mnogo simpatija i cijenim napore premijera Aleksandra Vučića da se ukloni naslijeđe animoziteta, izjavio je u petak u intervjuu albanski premijer Edi Rama koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Srbiji.

“Uvjeren sam da bi svi trebali shvatiti da što je bolje drugoj zemlji, to će biti bolje svima u regiji. Potrebno je da izvučemo prave lekcije iz povijesti. To važi za sve”, rekao je za televiziju B92 Rama koji je u četvrtak sudjelovao na Beogradskom sigurnosnom forumu, a u petak u radu Poslovnog foruma Srbija – Albanija u Nišu.

Na pitanje o njegovoj izjavi u Beogradu kako bi Srbija trebala čim prije priznati Kosovo, Rama je rekao da je “najviši oblik političkog takta govoriti istinu”.

“Potrebno je podijeliti sa sugovornicima ono što mislite i pristojno nastaviti razgovor koji se možda neće završiti suglasjem. Ipak, osnovno načelo bi trebalo biti da se na kraju suglasima da smo – nesuglasni”, rekao je Rama.

On je ocijenio da, nakon dosadašnjih incidenata u prošlosti, odnosi dviju država trebaju biti bolji.

“Naši odnosi imaju potencijal biti još bolji. To što su bolji nego ikada nije veliko iznenađenje jer ih 70 godina nije bilo, ali ne samo da danas razgovaramo, već idemo naprijed”, rekao je Rama.

Albanski premijer pozvao je Srbe na ljetovanje u Albaniju, te izrazio nadu da će autocesta Niš- Priština- Tirana – Drač biti izgrađena čim prije.

Na srpsko-albanskom poslovnom formu, koji su u Nišu otvorili premijeri Vučić i Rama,  upućen je njihov zajednički poziv sudionicima tog skupa da još bolje surađuju i unaprijede poslovne veze tržišta dviju zemalja.

U radu ovog foruma sudjeluje oko 300 gospodarstvenika iz obje zemlje, a gostima iz Albanije srbijanski premijer poželio je dobrodošlicu i poručio kako su im vrata srbijanske vlade “širom otvorena”.

Vučić je ocijenio da su Albanci i Srbi dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, te da o njima ovise i njihovi međusobni odnosi i budućnost, a da nikome ne trebaju prepustiti da te odnose uređuje umjesto njih.

Njegov albanski kolega poručio je kako cilj vodstva dviju država treba biti članstvo u EU.

„Naš cilj je da granice koje nas dijele pretvorimo u mostove koji nas spajaju i da na zajedničkom putu eurointegracija integriramo naša gospodarstva i što prije oživimo zajedničko tržište kako bi bilo privlačno za sve poduzetnike i investicije EU“, rekao je Rama.

(Hina)

You may also like

0 comments