Odluke ECB-a pred njemačkim sudovima

Već četiri godine se javnost i sudovi u Europi bave odlukama Europske središnje banke u vezi s rješavanjem krize eura. Na red je došao i njemački Savezni ustavni sud. Kad suci najvišeg njemačkog suda, Saveznog ustavnog suda, u utorak (21.6.2016.) budu odlučivali o takozvanom programu OMT, odlučivat će o programu koji postoji samo teoretski, ali nikad nije provođen u djelo.

OMT je kratica za “Outright Monetary Transactions”. Bilo je to ispunjenje obećanja šefa ESB-a Marija Draghija s kraja srpnja 2012. kad je zajamčio da će sve učiniti kako bi spasio euro. Početkom rujna te godine Vijeće ESB-a je odlučilo da će u slučaju nužde kupiti neograničene količine državnih obveznica prezaduženih zemalja. Stvaranjem toga programa uklonjene su sve sumnje u vezi sa zajedničkom valutom. Financijska tržišta su se smirila.

Ali, kritičari programa nisu zadovoljni tim rezultatom. Oni u programu vide prije svega kršenje Ugovora Europske unije, prema kojem Europska središnja banka ne smije financirati državne proračune. A ako ESB kupuje državne obveznice onda ona naravno financira te države čije obveznice kupuje, kažu kritičari i podnositelji tužbe Ustavnom sudu.

Savezni ustavni sud im je dao za pravo, ali se nije usudio donijeti jasnu presudu. Jer, odluka njemačkog Ustavnog suda protiv politike spašavanja eura uzrokovala bi turbulencije na financijskim tržištima, koje bi mogle izazvati raspad europske monetarne unije. Savezni ustavni sud je zato početkom 2014. slučaj proslijedio Europskom sudu pravde. I to je bila novina u povijesti Savezne Republike Njemačke. Kako se i očekivalo, Europski sud je dao zeleno svjetlo programu OMT. Početkom ove godine je loptica opet vraćena u Karlsruhe (sjedište Saveznog ustavnog suda, op.ur.). Suci se sad nalaze pred jednom dilemom. Ako se priključe presudi europskih kolega, izgubit će na ugledu i vjerodostojnosti. Ako donesu presudu protiv politike ESB-a u spašavanju eura, riskiraju ne samo raspad eurozone, nego bi snažnu potporu dali zagovornicima izlaska Velike Britanije iz Europske unije i to nekoliko dana prije referenduma.

Zato puno stvari govori u prilog nekom srednjem putu. To znači da bi suci Ustavnog suda mogli načelno dati zeleno svjetlo programu OMT, ali za njegovu provedbu postaviti određene uvjete. To bi odgovaralo dosadašnjem kursu Ustavnog suda. U slučaju sukoba njemačkog i zajedničkog europskog prava Ustavni sud nikad nije bio protiv procesa integracije, ali je 2009. u vezi s Lisabonskim ugovorom jasno dao do znanja da njemački ustav ne dopušta stvaranje neke europske savezne države, piše DW.de.

Stvaranje europske savezne države ionako trenutno nije na dnevnom redu. Europska unija ima prije problem s obuzdavanjem nacionalističkih centrifugalnih snaga i zadržavanjem zajednice u sadašnjem obliku. A što se tiče borbe za euro Mario Draghi je već odavno stvorio gotove činjenice. Svakog mjeseca ESB kupuje državne obveznice i obveznice poduzeća u velikom stilu. Do ožujka 2017. trebao bi ići program vrijedan 1,7 bilijuna eura. Razlika u odnosu na sporni program OMT sastoji se u tomu da se ovdje kupuju obveznice svih država koje imaju euro kao zajedničku valutu. Moglo bi se reći, program OMT light.

You may also like