Odluka o ukidanju Elektrovojvodine zapravo je odluka o gušenju vojvođanske autonomije

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je da je ukidanje “Elektrovojvodine” velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine, objavili su vojvođanski mediji u utorak. U Elektroprivredi Srbije (EPS) u ponedjeljak su potpisani ugovori o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog poduzeća čime su prestala postojati sva regionalna poduzeća za distribuciju struje u Srbiji, među njima i Elektrovojvodina, prenosi Hina.

Čanak je rekao da će, poslije skoro šezdeset godina, pod maskom navodnih ušteda, poduzeće građeno novcem građana Vojvodine, koje je profitabilno, biti ugašeno i pripojeno Elektrodistribuciji Beograd, koje je gubitaš. Na isti način, kao što se radi sada, svojedobno je gašen i centraliziran vojvođanski “Naftagas”, koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Ruskoj Federaciji. Šest godina nakon “posla stoljeća” dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Europi, Srbija je obaviještena da neće biti ništa od “Južnog toka”, naveo je predsjednik LSV-a. “Sada je sasvim jasno što vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji. Ovo je nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja ne samo autonomije Vojvodine, nego i svega što u imenu ima riječ i pojam Vojvodina”, zaključio je on.

Odluka o gašenju i pripajanju “Elektrovojvodine” donijeta je u Beogradu i unatoč zahtjeva Skupštine Vojvodine 26. svibnja da se od toga odustane radi “osiguravanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata na teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine (APV), te radi zadržavanja decentraliziranoga sustava za distribuciju i upravljanje distributivnim sustavom”. Elektrovojvodina, sa sjedištem u Novome Sadu, osnovana je 1958. kao jedinstveno poduzeće za distribuciju električne energije na području Vojvodine.

You may also like