Odjeci summita OESS-a: Otvaraju se nova poglavlja pregovora Srbije i EU

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini najavila je u četvrtak u Beogradu da će Europska unija sa Srbijom 14. prosinca otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, i to poglavlja 32 i 35 koja se odnose na financijsku kontrolu i na normalizaciju odnosa s Kosovom. Mogherini je nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem tijekom 22. ministarskog vijeća OESS -au Beogradu otvaranje pregovaračkih poglavlja ocijenila kao “veoma značajno” i za Srbiju i za EU istaknuvši da će nakon toga i “suradnja biti još bolja”. Premijer Vučić rekao je da 14. prosinca predstavnici Srbije idu u Bruxelles “s velikim nadama, uvjereni da je Srbiji mjesto u Europi”.

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije s EU visoki dužnosnici iz Bruxellesa više su puta su najavljivali nakon posljednjeg postignutog sporazuma Beograda i Prištine u kolovozu o formiranju Zajednice srpskih općina, što je dio briselskog sporazuma iz travnja 2013. Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju David McAlister uputio je u srijedu EP-u nacrt rezolucije o Srbiji kojim poziva Europsko vijeće i Europsku komisiju da sa Srbijom otvore pregovaračka poglavlja 32 i 35. U nacrtu rezolucije je pozdravljena predanost Srbije procesu europskih integracija kao i pripreme za efikasan početak pristupanja i sveobuhvatne akcijske planove za poglavlje 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, 24 o slobodi, pravdi i sigurnosti, te poglavlja 32 o financijskoj kontroli i poglavlja 35, u kojem će se u kontinuitetu tijekom pregovaračkog procesa ocjenjivati normalizacija odnosa sa Prištinom.

Vučić je, poslije sastanka sa šeficom eurodiplomacije istaknuo da je u razgovoru bilo i riječi i o načinu kako riješiti “promjene u dijalogu” s Prištinom” i naglasio spremnost Beograda da se pregovori nastave “jer postoji još mnogo stvari i konkretnih problema koji utječu na život i Srba i Albanaca na Kosovu”. Mogherini i Vučić su razgovarali i o regionalnoj stabilnosti, a srbijanski premijer ponovio je svoju poruku s plenarne sjednice na današnjem otvorenju summita OESS-a kako, unatoč brojnim reformama kroz koje je Srbija prošla, postoji bojazan da sve to “može biti ugroženo zbog situacije u regiji”, ali i odustajanja od turskog plinskog toka. “Ne strahujemo od toga da Srbija neće imati dinamičan gospodarski rast, koji očekujemo da bude dva posto u 2016. i tri posto u 2017., što će nas uvesti u red zemalja koje su bolje kotirane i od samih članica EU. Ali veliki strah imamo, što može uništiti naše nade, a to je destabiliziranje regije””, rekao je Vučić, nazivajući Balkan “bačvom baruta”.

Srbijanski premijer poručio je u svom govoru na otvorenju summita OESS-a da su vladi u Beogradu odnosi u regiji među prioritetima, jer je to jedini način rješavanja nagomilanih problema. “Balkan je bačva baruta i jedna iskra može zapaliti svijet”, istaknuo je Vučić, rekavši da se on osobno pribojava urušavanja balkanske stabilnosti, a istodobno je uvjeren i da će “Srbija ostati stabilna i čvrsta”. Dovoljno je, ocijenio je, “samo nekoliko kriznih situacija u Makedoniji, Prištini, Crnoj Gori pa da sve plane”. Po njegovim riječima, nestabilnost na Kosovu ugrožava dijalog o normalizaciji odnosa započet u Bruxellesu, ali će ga Srbija nastaviti voditi jer je to jedini način da osigura sigurnost – i svoju i Albanaca na Kosovu. Srbija će se znati izboriti sa “svojim usijanim glavama” jer bira “život i napredak, a ne sukobe”, poručio je Vučić.

Bilateralne susrete na marginama ministarskog sastanka OESS-a u Beogradu imao je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a nakon razgovora s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom poručio je da za Srbiju biti u EU ne znači i loše odnose s Rusijom. “Sigurno je da ćemo surađivati s Rusijom intezivnije nego do sada jer time želimo pokazati da smo protiv uvođenja sankcija i pokazati našim prijateljima iz Europe da biti u EU ne znači biti protiv Rusije i da biti prijatelj Rusije ne znači biti protiv Europske unije”, rekao je Nikolić tijekom sastanka s Lavrovom.

Nikolić je zamolio Lavrova da Rusija i Turska razgovaraju i pronađu izlaz iz situacije nakon rušenja ruskog borbenog zrakopolova. Šef ruske diplomacije prenio je spremnost Moskve da na svaki način poveća suradnju dviju država izrazivši nadu u još veću suradnju Srbije i Rusije i u “gospodarstvu i u međunarodnoj areni”, prenijela je Radio-televizija Srbije. Lavrov je podsjetio i na Putinov poziv Nikoliću da posjeti Rusiju, upućen tijekom posjeta Aleksandra Vučića i srbijanskog državnog izaslanstva Moskvi u studenom ove godine.

You may also like

0 comments