Odjeci propasti SVB-a spustili cijenu nafte

Bojazan za financijsku krizu

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara zbog kolapsa američke Silicon Valley Bank koji je potaknuo strah od nove financijske krize. Na londonskom je tržištu cijena barela n iznosila je 80,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovao po 74,57 dolara.

Tržišta je na početku tjedna uzdrmao strah da će propast američke banke Silicon Valley izazvati domino efekt u financijskom sektoru i izazvati novu krizu. Američke vlasti poduzele su u nedjelju niz mjera kako bi poduprle povjerenje u bankarski sektor.

Slom SVB-a izazvao je na kraju prošlog tjedna val rasprodaja na američkim tržištima, a reagirala su i europska tržišta, pa je indeks europskih banaka STOXX u petak potonuo za 3,8 posto, a u ponedjeljak za 5,7 posto.

Bankarska previranja dodala su volatilnost tržištu nafte, obilježenom zabrinutošću oko pooštravanja monetarne politike u SAD-u i optimizmom oko gospodarskog oporavka Kine. Većina je optimistična u pogledu dugoročnih prognoza, a Saudi Aramco predviđa da će potrošnja do kraja 2023. godine vjerojatno dosegnuti rekord od 102 milijuna barela dnevno.

“Strah od daljnjeg monetarnog stezanja uz financijske rizike povećao je zabrinutost od slabljenja potražnje”, rekla je Charu Chanana, tržišna strateginja za Saxo Capital Markets. Mjere američkih regulatora za rješavanje posljedica SVB-a pružile su malo predaha tržištu, dodala je.

Pad cijena nafte ublažio je tokom dana slabiji dolar, koji je podupro potražnju kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,33 dolar, na 80,72 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i Međunarodna agencija za energiju trebali bi ovog tjedna objaviti mjesečna tržišna izvješća, pružajući ulagačima pregled i daljnje prognoze ponude i potražnje.

You may also like