Home Geopolitika Odjeci izbora, nove sankcije Venezueli

Odjeci izbora, nove sankcije Venezueli

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora koje je Zapad osudio kao nepoštene i nedemokratske, nametnuo nove sankcije Venezueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotova novca.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Današnja izvršna uredba zatvara još još jedan put korupcije koji smo primijetili da se koristi: zabranjuje korumpiranim venezuelskim dužnosnicima mogućnost da neprimjereno vrednuju i prodaju javnu imovinu u zamjenu za proviziju”, rekao je viši dužnosnik u administraciji novinarima.[/vc_column][/vc_row]

U nedjelju je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskima.

SAD zabranjuje američkim tvrtkama i pojedincima određene transakcije kako bi se Venezueli uskratio gotov novac, a korumpiranim dužnosnicma onemogućila zarada, piše agencija dpa.

Zabrana stupa na snagu odmah i brani otkup duga od venezuelske vlade ili državnih poduzeća. Uredba nadopunjuje niz sankcija nametnutih venezuelskoj vladi prošlih godina. Gotovo svi vladini dužnosnici u Venezueli pogođeni su sankcijama Europske unije ili Washingtona koji je u petak popisu 70 dužnosnika pridodao još jedno, a to je drugi čovjek u državi Diosdado Cabello.

Sjedinjene Države, koje kupuju trećinu venezuelske sirove nafte, prijetile su u prošlosti da će uvesti naftni embargo i zabraniti svojim građanima bilo kakvu transakciju s venezuelskim dugom.

Venezuela je u utorak američke mjere kojima se vladi Venezuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD ocijenila kao ilegalne. “Sankcije su ludilo, barbarske i u potpunoj suprotnosti s međunarodnim pravom”, kazao je ministar vanjskih poslova u kratkoj izjavi za novinare ispred predsjedničke palače Miraflores.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora koje je Zapad osudio kao nepoštene i nedemokratske, nametnuo nove sankcije Venezueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotova novca.

U nedjelju je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u ponedjeljak Nicolasu Maduru na reizboru za predsjednika Venezuele, a Sjedinjene Države najavile su sankcije i gospodarske poteze nazivajući “farsom” izbore kojih valjanost ne priznaju Europska unija, Kanada i niz latinoameričkih zemalja.

U čestitki Maduru “ruski predsjednik poželio je Nicolasu Maduru dobro zdravlje i uspjeh u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava”, navodi Kremlj u priopćenju, a prenosi agencija AFP.

Maduro je pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih.

Putin je također zaželio “da se u zemlji održi nacionalni dijalog u interesu cijelog venezuelskog naroda”.

Ruski predsjednik je “uvjeren da će djelovanje Nicolasa Madura na čelu države moći nastaviti jačanje strateškog partnerstva između dviju zemalja”, navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države, Kanada, Europska unija i desetak zemalja Latinske Amerike najavilo je i prije izbora da neće priznati rezultat.

“Opasan presedan je stvoren kada legitimnost izbornog procesa ovisi ne o stajalištu međunarodnih promatrača već o stajalištu koje su unaprijed iznijele neke države”, ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

“Jasno je da takvo stajalište (zapadnih zemalja) ima dugoročno teške posljedice”, navodi rusko ministarstvo koje poziva na “dijalog i nacionalnu pomirbu” u Venezueli.

Reizbor Nicolasa Madura je “farsa”, rekao je dan nakon izbora američki potpredsjednik Mike Pence, prenosi agencija Reuters.

“Izbori u Venezueli su sramota, niti su (bili) slobodni niti pravični. Nezakonit rezultat je novi udarac ponosnoj demokratskoj tradiciji Venezuele”, rekao je Pence.

Sjedinjene Države neće sjediti skrštenih ruku gledajući kako se “Venezuela urušava, a bijeda nastavlja pogađati taj hrabri narod”, rekao je Pence te poručio “Madurov režim mora dopustiti humanitarnu pomoć i mora dopustiti svome narodu da kaže što misli”.

U zasebnu priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će SAD “brzo poduzeti gospodarske i diplomatske akcije kako bi podržao povratak demokracije” u Venezueli. Pompeo nije naveo pojedinosti.

Nešto ranije State Department zaprijetio je sankcijama naftnom sektorom koji je glavni izvor prihoda Venezueli s katastrofalnom gospodarskom slikom.

Maduro ističe da je njegova zemlja zasipana kritikama onih koji ne prihvaćaju njegovu socijalističku vladu i svoju pobjedu smatra pobjedom protiv “imperijalizma”.

Četrnaest zemalja Limske skupine objavilo je nešto ranije u ponedjeljak da povlače veleposlanike iz Venezuele zbog izbora kojih legitimitet ne priznaju. Ta skupina zemalja u kojoj su, među ostalima, Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je u priopćenju da spušta razinu diplomatskih odnosa s Venezuelom u znak prosvjeda protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama izbornog procesa koji bi bio transparentan i demokratski.

Related Posts