Odgovor Dumi: Sami odlučujemo o svojoj sudbini

Crna Gora odbacila je rezoluciju kojom se ruska Duma u petak usprotivila ulasku Crne Gore u NATO i upozorila Podgoricu da to može imati negativne posljedice na njezin turizam, investicije i gospodarsku suradnju dvije države, poručivši da je pravo Crne Gore da sama odlučuje o svojoj budućnosti, te da će njezin prijem u Savez i EU pridonijeti većoj stabilnosti i dinamičnijem razvoju zapadnog Balkana.

Crnogorski premijer Milo Đukanović  poručio je da su europske i euroatlantske integracije jedini pouzdan put u veću stabilnost i dinamičniji razvoj zapadnog Balkana, i to što je Rusija protiv proširenja Saveza ne znači da Crna Gora treba tome prilagoditi državne planove, te da je pravo svake neovisne države birati put u budućnost. “Mi taj put vidimo kao put europske i euroatlantske integracije. To nije ishitreno i nešto od jučer. Mislimo da je to jedini pouzdan put u veću stabilnost i dinamičniji razvoj regije zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović novinarima u Podgorici, dodajući da je “uvjeren da Rusija ne vodi neki svoj strateški, politički ili neki drugi rat protiv Crne Gore, već da je Izjava Dume pokazala da je Rusija protiv NATO-a”.

Crna Gora ne može prihvatiti da joj bilo tko bude mentor i određuje šta treba raditi i kojim putem ići, makar se radilo i o prijatelju, poručeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista, uz napomenu da je crnogorski parlament s potporom od skoro dvije trećine zastupnika, još u rujnu usvojio rezoluciju o potpori integracije Crne Gore u NATO.

Crna Gora neće dozvoliti da bilo tko, u njezino ime, odlučuje o njezinoj vanjskoj politici, poručili su iz Socijaldemokratske partije (SDP). Jedino su srpske stranke u Crnoj Gori pozdravile rezoluciju ruske Dume. Iz Nove srpske demokratije podsjetili su da je ta stranka, u svom dosadašnjem političkom djelovanju, uporno ukazivala i ukazuje na svu pogubnost politike aktualne vlasti u Crnoj Gori, „koja nas sada vraća u vrijeme Hladnog rata i blokovske podjele“.

Svi crnogorski mediji u subotu prenose izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da se nitko nema pravo miješati u odluku Crne Gore da postane članica Saveza, te da bi svaki pritisak samo ojačao spremnost NATO-a da pozove Podgoricu da postane punopravni član.

You may also like