Odgođeno glasovanje o libijskoj vladi nacionalnog jedinstva

Dugoočekivana potvrda nove libijske vlade nacionalnog jedinstva u parlamentu koji priznaje međunarodna zajednica nije se na kraju dogodila u ponedjeljak, nego je glasovanje odgođeno do utorka.

“Glasovanje je prekinuto i nastavlja se sutra (utorak)”, rekao je za AFP zastupnik Halifa al Degari, dodajući da su se zastupnici htjeli “upoznati s vladinim programom i razgovarati o životopisima ministara”.

Mandatar te vlade Fajez al Saradž “nije se izravno obratio parlamentu i zato tražimo da bude prisutan. Može zatražiti odgodu glasovanja, ali želimo da bude u parlamentu”, dodao je. Ova odgoda glasovanja o vladi koju je u nedjelju navečer predstavilo Libijsko predsjedničko vijeće pod UN-ovim pokroviteljstvom, događa se usprkos pritisku međunarodne zajednice, zabrinute zbog kaosa koji je zahvatio Libiju. da se vlada uspostavi što prije.

U ponedjeljak ujutro visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je kako se nada “da će Libija dobiti vladu koja će uskoro biti potpuno operativna””.”To će biti golem korak naprijed radi smirivanja političkog sukoba i način za ponovnu uspostavu države”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Libija je od rušenja s vlasti i ubojstva Moamera Gadafija 2011. poprište sukoba suparničkih političkih i naoružanih skupina pa zapadne zemlje smatraju da će se jedino formiranjem vlade nacionalnog jedinstva zaustaviti napredovanje skupine Islamske države (IS) u toj zemlji.

You may also like