Odgoda američko kineskog sporazuma spustila cijenu nafte

Američki institut za naftu
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 61 dolar jer trgovce brine moguća odgoda sporazumnog rješenja kinesko-američkog trgovinskog rata koji šteti globalnoj potražnji za energentima.

Trgovce je danas zabrinula moguća odgoda američko-kineskog sporazuma kojim bi se dokončao trgovinski rat između dva vodeća svjetska gospodarstva a time i bojazni za potražnju za energentima.

SAD i Kina i dalje rade na nacrtu privremenog trgovinskog sporazuma ali on možda neće biti spreman za potpisivanje na američko-kineskom sastanku na vrhu u studenom, kazao je neimenovani američki dužnosnik. Značajniji pad cijena zakočilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu za 708 tisuća barela. Analitičari su u prosjeku očekivali da će pokazati rast za 494 tisiuće barela.

Pozitivan je utjecaj izvješća ipak bio slab budući da su zalihe u čvorištu u Cushingu porasle za 1,2 milijuna barela u odnosu na tjedan ranije. Pozornost ulagača okreće se sjednici američke središnje banke na kojoj će, po svemu sudeći, biti donesena odluka o sniženju ključnih kamatnih stopa, po treći puta u ovoj godini, kako bi se potaknulo američko gospodarstvo, zakočeno posustajanjem ulaganja i slabim rastom inozemnih partnera.

Sniženje kamatnih stopa poduprlo bi cijene nafte jer snažnije gospodarstvo obično podrazumijeva i veću potražnju za sirovom naftom, posebno u uvjetima kontinuiranog smanjenja prekomjernih zaliha.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 61,44 dolara, što znači da je bila 21 cent niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like