Odbor za obranu: Hrvatski vojnici i dalje u šest mirovnih misija

Saborski Odbor za obranu u petak je jednoglasno predložio Hrvatskom saboru da donese odluke o upućivanju dodatnih pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u šest mirovnih misija, u kojima hrvatski vojnici već sudjeluju više godina.

Radi se o operacijama pod patronatom NATO saveza u Afganistanu i na Kosovu, tri UN-ove operacije – u Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari te Libanonu, kao i jednoj misiji pod patronatom EU – “Atalanta” u Somaliji, izvijestio je Odbor državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić.

U operaciji u Afganistanu trenutno je 95 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, na Kosovu 24, u tri UN-ove misije 17, u Somaliji 14 pripadnika, a po predloženim odlukama u idućoj godini u Afganistan bi se moglo uputiti do sto pripadnika, na Kosovo do 40, u tri UN-ove mirovne misije do 23, a u Somaliju do 25 pripadnika, s mogućnošću rotacije.

Ne znači da će taj broj pripadnika i biti stvarno na terenu, rekao je Ivić.

Članove Odbora izvijestio je da za sve predložene odluke postoji prethodna suglasnost predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS Kolinde Grabar-Kitarović, pri čemu za donošenje odluka treba natpolovična većina zastupnika. U proračunu Ministarstva obrane za iduću godinu bit će planirana sredstva za provedbu spomenutih operacija, najavio je državni tajnik.

Ivić je pozdravio prijedlog SDP-ova Joška Klisovića da saborski odbori za obranu i za vanjsku politiku na zajedničkoj sjednici rasprave ukupnu strategiju sudjelovanja Hrvatske u mirovnim misijama. Stječe se dojam da često reaktivno sudjelujemo u operacijama, zna se dogoditi da “smo raspršeni” u operacijama s jednim ili dva čovjeka, kaže Klisović, propitujući je li to funkcionalno i u nacionalnom interesu.

Sabor bi spomenute odluke mogao donijeti već u petak.

(Agencije)

You may also like