Odbor za obranu dopustio nabavu rabljenih helikoptera

Odbor za obranu Hrvatskog sabora podržao je projekt opremanja Oružanih snaga sa 16 rabljenih helikoptera tipa OH-58D Kiowa koje je SAD ponudila Hrvatskoj. Rabljene helikoptere u SAD-u je odabrao stručni tim Oružanih snaga RH, predvođen pukovnikom Michaelom Križancem, a riječ je o letjelicama koje nemaju velik broj sati naleta.

Odlazeći načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić rekao je da je to projekt od strateške važnosti jer se radi o lakim izviđačkim borbenim helikopterima s izuzetnim sposobnostima.„Zahvaljujući senzorima, naoružanju i vojnoj opremi mi postajemo dominantni po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz zraka, uvezivanja borbenih sustava“, rekao je Lovrić. Dodao je da ti helikopteri imaju i značajne izvidničke sposobnosti tako da mogu pomagati u traženju i spašavanju nestalih osoba i zaštiti hrvatske granice.

Kad se promatara financijski, uloženo i dobiveno Hrvatska će dobiti vrijednost od 1,7 milijardi kuna pri čemu će uložiti dvjesto milijuna kuna, rekao je Križanec.  Kiowa je višenamjenski helikopter koji je za potrebe američke vojske proizveden u drugoj polovici 60-ih godina na temelju helikoptera Bell-206A Jet Ranger.

Novija inačica OH-58D Kiowa Warrior je najsofisticiranija i ocijenjena je kao letjelica s kvalitetnim performansama, pouzdanosti te malim operativnim troškovima. Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS – Mast Mounted Sight (sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad glave rotora). Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, tele-optički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav.

Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a.

You may also like