Odbijen Fordov plan o zatvaranju tvornice

Francuske vlasti odbile su plan američkog proizvođača automobila Forda o zatvaranju tvornice u Blanquefortu, dajući potencijalnom kupcu više vremena za sastavljanje primamljivije ponude.
Ford je najavio zatvaranje tvornice Acquitaine Industries prije gotovo godinu dana, otklonivši u prosincu ponudu tvrtke Punch-Powerglide, koju je poduprla francuska država, ocijenivši poslovni plan neuvjerljivim i najavljujući umjesto toga otkaze.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, naklonjen poslovnim krugovima, ocijenio je takvu odluku “neprijateljskom i neprihvatljivom”. Bio je to prvi sukob vlade i velike multinacionalne kompanije od početka Macronova mandata prije dvije godine. Acquitaine Industries proizvodi košare za mjenjače od 1972. godine.

U ponedjeljak navečer vlasti na jugozapadu Francuske odbile su Fordov plan o otpuštanju 850 radnika, navodeći kao razlog “nepoštivanje” procedure. Time je prema tumačenju izvora u vladi francusko-belgijski proizvođač automobilske opreme dobio još dva tjedna za “poboljšanje” ponude koju je Ford bio odbacio. Francuske su pak vlasti dobile još 21 dan za analizu stanja. Žele da i Ford poboljša svoju ponudu kako bi se bolje zaštitila radna mjesta nakon zatvaranja pogona u kolovozu.

Lokalni predstavnik sindikata Confederation Generale du Travail i poznati ljevičarski političar Philippe Poutou izrazio je zadovoljstvo viješću o odgodi. “To će natjerati Ford da preispita stav i ozbiljnije razmotri Punchovu ponudu koju podupiru zaposlenici”, izjavio je Poutou za AFP.

“Dobivamo još nekoliko tjedana da poboljšamo izglede za spašavanje tvornice”, dodaje.

“Pritom dodatno vrijeme ne jamči da ćemo u tome uspjeti jer nam je poznato da ima teškoća s finalizacijom ponude potencijalnog kupca. Barem se bitka nastavlja”, kazao je Poutou. Punch-Powerglideova kupnja tvornice otvorila bi mogućnost očuvanja 350 radnih mjesta, istaknuo je Jean-Marc Chavant iz sindikata Force Ouvriere.

You may also like

0 comments