Odbačeni svi amandmani Sjeverne lige

Predsjednik talijanskog Senata je u utorak izjavio da odbija desetak milijuna amandmana, koje je uložila Sjeverna liga, talijanska stranka koja se protivi euru i useljavanju na nacrt ustavne reforme koju želi premijer Matteo Renzi.

“Predsjedništvo Senata ne može objektivno razmotritit nenormalan broja amandama, osim ako pristane na presedan koji bi blokirao rad parlamenta na neograničeno vrijeme”, rekao je Pietro Grassi i dodao da amandmane smatra neprihvatljivima. Grassova odluka je konačna.

Roberto Calderoli jedan od čelnika Sjeverne lige i potpredsjednik Senata je uz pomoć računalnog programa istu rečenicu pretvorio u velik broj inačica i predao oko 85 milijuna amandama na nacrt reforme. Kasnije je povukao desetak milijuna amandmaan, što nije bitno promijenilo situaciju. Ta reforma, jedna od prioriteta vlade Mattea Renzija, treći puta je pred Senatom, a reforma još treba stići pred Zastupnički dom i zatim biti podastrijeta na referendum, vjerojatno sredinom 2016.

Po toj reformi ukinuo bi se dvodomni sustav u kojem zapinje talijanski politički život bitno smanjujući ovlasti Senata: on više neće izglasavati povjerenju vladi, bavit će se regionalnim zakonima i imat će tek 100 zastupnika umjesto sadašnjih 315. Ovom nacrtu se mnogi protive, i u Renzijevoj Demokratskoj stranci (PD). Mediji prenose da se Renzi ipak dogovorio s lijevim krilom svoje stranke kako bi tekst bio izglasan u Senatu, gdje joj je većina slabija nego u Zastupničkom domu.

You may also like