Odbačena tužba protiv Saudijske Arabije zbog 11. rujna

Sudac u New Yorku odbacio je tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle obitelji žrtava terorističkih napada na “nebodere blizance” i Pentagon izvedenih 11. rujna 2001. godine, tvrdeći da je upravo ta država materijalno poduprla članove Al-Kaide koji su izveli napad.

Okružni sudac na Manhattanu George Daniels rekao je da Saudijska Arabija kao suverena država ima imunitet od tužbe za naknadu štete koju su podnijeli članovi obitelji gotovo 3000 poginulih u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu te osiguravatelja koji su pokrili gubitke vlasnika srušenih nebodera i tvrtki koje su u njima poslovale. “Iznesene optužbe ne daju ovom sudu temelj za uspostavljanje jurisdikcije nad optuženikom”, napisao je Daniels u obrazloženju svoje odluke.

U želji da izbjegnu ovakav rasplet, obitelji žrtava željele su nadopuniti slučaj novim dokazima temeljenim na iskazima bivšeg operativca Al-Kaide Zacariasa Moussaouija, no Daniels je rekao da ni ti novi dokazi “ne bi mogli skinuti imunitet optuženog”. Većina od 19 Al-Kaidinih napadača koji su sudjelovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije. Ovaj slučaj ima dugačku i kompliciranu povijest. Daniels je već dvaput donosio istu presudu u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet. Žalbeni sud u New Yorku je 2013. godine ipak odlučio ponovno pokrenuti postupak, jer je 2011. u sličnom slučaju sudac dopustio tužbu protiv Afganistana. No, sudac Daniels je još jednom donio istu odluku.

You may also like